Bomba İddia: Huawei, Samsung’dan Önce Katlanabilir Telefon Çıkartacak

34
7
5
1
0
2019’un ilk çeyreğinde katlanabilir telefonu Galaxy X’i sunmayı bekleyen Samsung, son yıllarda ciddi bir çıkış yakalayan Huawei’den çelme yiyebilir. Zira Çinli şirketin katlanabilir bir telefon tasarladığı ve lansmanını Samsung’dan önce gerçekleştireceği söyleniyor.

Bu hafta Çin’den gelen yeni raporlar, Huawei’nin Samsung’dan önce bir katlanabilir telefon çıkartmak için çalıştığını öne sürdüler. Samsung, kısa bir süre önce resmi onayı kapan esnek ve kırılmaz ekranını katlanabilir cihazında kullanacak. Huawei ise ekran dayanıklığı için benzer bir teknoloji geliştirdiği söylenen Çinli tedarikçi BOE ile anlaşma sağladı. Görünüşe göre katlanabilir OLED panellere sahip ekranlar konusunda sektörel bir devrime çok yakınız. 

Açılımı Pekin Doğu Elektronik olan BOE, teknolojiyi yakından takip eden pek çok insanın bile duyduğu bir firma olmayabilir. Son yıllarda reklamcılık üzerine yaptığı ekran teknolojileriyle bilinen firma, aynı zamanda LCD ekranlı iPhone’lar için küçük donanım katkılarında da bulundu. BOE’nun bir sonraki adımı ise OLED üretiminde inovatif çözümler sunmak olacak. Son yıllarda çıkan OLED ekranlı cihazların sıkıntıları düşünüldüğünde, yeni teknolojilere ihtiyaç duyulduğu kesin. Huawei’nin de BOE isimli bu şirketle ortaklık kurması, yine şirketin yerel teknolojilere öncelik verme stratejisiyle bütünleşiyor. 

BOE'nin Huawei için üreteceği katlanabilir ekranı aşağıdaki videoda görülüyor:

Katlanabilir telefonların ne kadar avantajlı oldukları konusunda hala şüpheli yaklaşımlar varken, Huawei’nin de bu topa girmesi son derece ilginç. Katlanabilir bir telefonun kapalı pozisyonda mevcut cihazlardan daha kalın olacağı kaçınılmaz. Aynı zamanda daha çok ekran alanı olacağı için enerji ihtiyacı artacak, dolayısıyla batarya boyutlarını da büyütmek gerekecek. 

Katlanabilir telefonlara ilişkin sorunlar fiziksel olanlarla sınırlı değil. Cihazların açıldıkları anda yazılımsal olarak bu işe uyum sağlamaları gerekiyor. Ekranı açınca karşınızda donan bir cihaz görmek istemezsiniz. Ekran boyutundaki değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt veren bir cihaz görmek, sanıyorum ki hemen mümkün olmayacak. Samsung ve Huawei’nin cihazları gelecekte yapılması beklenen katlanabilir cihazların birer prototipi ya da deneme sürümü gibi olacak.

Sofistike yazılımları ve enerji sorunlarını çözmek için Samsung’un katlanabilir batarya ve yeni bir arayüz sistemi üzerinde çalıştığını daha önce duymuştuk. Güney Koreli devin katlanabilir telefonuna ilişkin son 1 yıldır haberler gelmeye devam ediyor, dolayısıyla ondan beklentimiz daha yüksek. Eğer Huawei gerçekten de hiç sızıntı yapmada Samsung’dan daha iyi bir katlanan cihaz geliştirdiyse bizi şaşırtabilir, aksi takdirde pek şansı yok gibi görünüyor. Yine de kesin şeyler söylemek için çok çok erken. 

Huawei, söz konusu sızıntılar hakkında “Söylentiler için yorum yapmıyoruz” açıklamasıyla tam bir “çevir kazı yanmasın”ı oynamış durumda. Bakalım önümüzdeki süreçteki sızıntılarla Huawei’nin katlanabilir cihazını görecek miyiz. Açıkçası, şirketin ABD ambargosundan dolayı oradaki kurumlardan onay almayacak olması, sızıntıların önüne geçmesini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle beklentileri dengeli tutmakta fayda var.

Kaynak : https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/7/26/17616224/huawei-samsung-foldable-phone-flexible-oled-boe
34
7
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
7
5
1
0