Chrome, Bundan Sonra SSL Sertifikası Olmayan Sitelere Girerken Uyaracak

14
2
2
2
1
Güvenlik konusunda Chrome web tarayıcısında oldukça katı bir politika uygulayan Google, yeni getireceği özellik ile HTTPS olmayan sayfalar için kullanıcılarını kırmızı yazıyla uyaracak.

Her geçen gün yeni güncellemeler ile birlikte çeşitli yeniliklere kavuşan Google Chrome, daha önceleri aldığı bir güncelleme ile birlikte HTTPS protokolüne sahip olan sitelere giriş yaptığınız zaman sitenin güvenli olduğunu URL kısmındaki yeşil asma kilit logosu, “Güvenli” yazısı ve yeşil puntolar ile gösteriyordu. Chrome artık SSL sertifikasına sahip olmayan HTTP sayfalarını da “Güvenli değil” ibaresi ile kullanıcılarına göstermeye hazırlanıyor.

Google Chrome’un web sayfalarında göstermiş olduğu bu uyarı ibareleri için kullanıcılar elbette sayfayı kapatmaktan başka bir şey yapamazlar fakat bu özelliğinin zaten uyarı amaçlı olduğunu belirtelim. Yani Chrome, sitenin HTTPS protokolüne sahip olmadığı için bu sayfalara hassas verilerinizi girmeden evvel iki kere düşünmeniz gerektiğinden bahsediyor.

Zira HTTPS sitelerinde yapılan etkinlikler dünya genelinde şifrelenmiş olarak yayınlanır ve reklamları, kötü amaçlı yazılımları veya benzeri zararlı uygulamaları durdurarak verilerin ele geçirilmesini engeller.

HTTPS sayfalarının diğer sayfalara göre biraz daha yavaş olduğunu da belirtmek gerek ancak daha güvenilir olduklarını bilmek bu handikabı ortadan kaldıracaktır. Zaten Google tarafından yapılan açıklamada Eylül ayından itibaren Chrome 69 ile birlikte güvenilir sitelerde HTTPS özelliğinin standart bir hale gelmesi gerektiği belirtiliyor.

Hatta ilerleyen zamanlarda yeşil asma kilit ve “Güvenli” yazısının yerine sadece siyah bir asma kilit gösterilecek ve Ekim ayındaki Chrome 70 sürümüyle birlikte HTTP sayfalarında kırmızı ve dikkat çekici bir ibareyle “Güvenli değil” yazısı kullanılacak.

Kaynak : https://www.engadget.com/2018/07/24/chrome-now-alerts-you-to-unsecure-http-sites/
14
2
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
14
2
2
2
1