Bilim İnsanı: COVID-19 Öncesine Dönüş, 2022'ye Kadar Gerçekleşmeyebilir

30
13
6
0
0
Dünya Sağlık Örgütü'nün baş bilim insanı olarak görevini sürdüren Soumya Swaminathan, etkisini sürdürmeye devam eden koronavirüs salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Swaminathan'a göre COVID-19 öncesine dönüş, 2022 yılından önce mümkün olmayabilir.

Çin'de baş gösteren koronavirüs salgını, hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde etkisini sürdürmeye devam ediyor. 30 milyon civarında insanın enfekte olmasına yol açan virüs, neredeyse 1 milyon kişinin hayatına mal oldu. COVID-19'la ilgili aşı ve ilaç çalışmaları devam ediyorsa da bu salgın, 2021 yılının da tıpkı 2020 gibi geçmesine neden olacak gibi görünüyor.

2019 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ - WHO) baş bilim insanı olarak görev yapan Hint Doktor Soumya Swaminathan, salgınla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. COVID-19 öncesi döneme dönmenin beklenildiği kadar yakın olmadığını vurgulayan Swaminathan, 2022 yılını işaret etti. Swaminathan'ın açıklamaları, maske ve dezenfektanların en az 1 yıl daha hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacağını gösteriyor.

Dünya nüfusunun yüzde 60 ila yüzde 70'inin bağışıklık kazanması şart

Koronavirüs

Birleşmiş Milletler Vakfı tarafından düzenlenen bir sanal etkinlikte gazetecilere seslenen Soumya Swaminathan, COVID-19 aşısının bulunmasının yeterli olmayabileceğini, bu aşının sürdürülebilir olması gerektiğini ifade ediyor. Salgında gözle görülür kontrolün sağlanabilmesi için dünya nüfusunun yüzde 60 ila yüzde 70'inin aşılanması gerektiğini söyleyen Swaminathan, insanların COVID-19'a karşı bağışıklık kazanması gerektiğini ifade ediyor. Swaminathan'ın bunun sağlanabilmesi için öngördüğü tarihse 2022.

Aşının tek başına yeterli olup olmayacağı belli değil

Dünya Sağlık Örgütü'nün bir numaralı bilim insanı, aşıdan umutlu olsa da bunun tek başına yeterli olup olmayacağı şu an için belli değil. Bu konunun da altını çizen Swaminathan, aşının ne kadar süreyle koruyuculuk sağlayacağının bilinmediğini, ekstra güçlendiricilere ihtiyaç duyulabileceğini ifade ediyor. Yani aşı bugün bulunsa ve dünya nüfusunun tamamına ulaşsa bile gelecekte ne olacağı hala büyük bir sır.

Koronavirüs aşı

"Bilim insanları virüsü yok etmeye değil, kontrol altına almaya çalışıyor" 

Dr. Soumya Swaminathan'ın dikkat çekici açıklamalarından bir tanesi de bilim insanlarının yaptığı çalışmalar. Şu an için sürdürülen çalışmaların virüsü yok etme odaklı olmadığını ifade eden Swaminathan, yapılan çalışmaların virüsü kontrol altına almaya odaklı olduğunu söylüyor. Ayrıca bazı bilim insanlarının koronavirüsün mevsimsel bir hastalık olduğu düşüncelerine katılmadığını belirten Swaminathan, COVID-19'un zaman zaman iniş çıkışları olan bir hastalık olduğunu sözlerine ekledi.

Maske kullanımı şart

Koronavirüs

Swaminathan'ın yaptığı açıklamalara göre insanların maske kullanmaya ve el temizliğini sağlamaya devam etmeleri gerekiyor. Bununla birlikte sosyal mesafe kurallarına uyulması gerektiğini de sözlerine ekleyen Swaminathan, COVID-19 öncesi döneme dönüşün 2022'den önce pek de mümkün olmadığı için, bunların artık gözardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor. 

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/mattperez/2020/09/15/world-may-not-return-to-pre-pandemic-normal-until-at-least-2022-warns-who-bill-gates/#54b31e4e1def
30
13
6
0
0
Emoji İle Tepki Ver
30
13
6
0
0