Çevre ve Şehircilik Bakanı'ından Flaş 'Dipsiz Göl' Açıklaması

120
22
7
4
3
12 bin yıldır zarar görmeden duran fakat bir define iddiasıyla yok olan Dipsiz Göl, sit alanı olacak. Açıklamayı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabı üzerinden yaptı.

Son günlerde bir define uğruna yok olmasıyla gündeme oturan Dipsiz Göl hakkında yeni bir açıklama daha geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gümüşhane’de bulunan Dipsiz Göl alanının doğal sit alanı ilan edileceğini açıkladı ve ardından yapılacak işlemleri detaylandırdı.

Bakan Murat Kurum’un Twitter üzerinden yaptığı açıklamalara göre bölgede çalışmalar yapılması için bilim insanlarının yer aldığı bir kurul oluşturuldu. Çalışmalar sonucunda tahrip edilen toprak yapısı ve göl ve çevresi, yeniden doğal hâline getirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Dipsiz Göl hakkındaki açıklaması:

dipsiz göl açıklaması

Bununla birlikte göl ve çevresinin, bölgenin doğusunda bulunan korunaklı alan ile birleştirileceği de açıklandı. Bu sayede Bakan Kurum’un söylediğine göre ekolojik bir koridor oluşturulacak. Ayrıca Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuyu yakından takip ettiğini belirtti.

Neler yaşanmıştı?

dipsiz göl

Olay, Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda bulunan Dipsiz Göl’de yaşanmıştı. Define iddiaları sebebiyle gölde kazı başlatılmış, define bulunmayınca da kazı durdurulmuştu fakat göl eski hâlinde bırakılmamış ve toprak doldurularak kapatılmıştı. Böylece 12 bin yıldır hayatta olan göl, bir define iddiası yüzünden yok olmuştu.

Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girmiş, ilgili kişiler hakkında soruşturma başlatılmış ve bu kişiler görevden uzaklaştırılmışlardı. Bu açıklamaların ardından dün, Dumanlı Köyü sınırları içindeki bölgede gölü hayata döndürme çalışmaları başlamıştı.

Gölün geri kazandırılması için ilk adım olarak toprak boşaltılmıştı. Yapılan planlamalara göre gölün zemini, suya dayanıklı kireç ve killi toprak kullanılarak hazırlanacak. Gölün içine su doldurulmayacak ve karın erimesi beklenecek. Böylece Dipsiz Göl’ün bir anlamda ‘doğallığı’ korunmuş olacak.

Gölün eski hâline dönüp dönmeyeceği merak konusu olsa da yapılan hatanın hata olarak bırakılmıyor oluşu bizleri sevindiriyor. Göl hiçbir zaman doğal hâline yeniden kavuşamasa bile bu konu ders çıkarılması gereken büyük bir hata olarak hafızalara kazındı.

120
22
7
4
3
Emoji İle Tepki Ver
120
22
7
4
3