Duygulara Tepki Verebilen Robot, Uluslararası Uzay İstasyonu'na Gönderildi

9
3
3
1
0
Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz akıllı ve empati kurabilen yapay zekâlı robotlar, her geçen gün gerçeğe daha da yaklaşıyor. Dün fırlatılan SpaceX roketinin içinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek CIMON 2 yapay zekâlı robotu da bulunuyordu. Robot, duyguları tespit edip tepki verebiliyor.

'2001: A Space Odyssey’deki HAL 9000 ya da 'Interstellar’daki TARS robotlarının gerçek olabileceği, birçoğumuza oldukça ütopik geliyor ancak dün SpaceX’in fırlattığı Dragon kapsülünün içinde CIMON 2 isimli yapay zekâ robotu bulunuyordu ve bu robot, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gidiyor.

CIMON 2, aslında Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden ilk yapay zekâlı robot değil. Daha öncesinde kendisiyle aynı ismi taşıyan CIMON (Crew Interactive Mobile Companion), 2018 yılında yine Dragon kapsülünün içinde ISS’ye gitmişti. Bu robotlar, astronotların asistanı olarak görev yapıyor.

CIMON 2, astronotların duygularını algılayıp tepki verebiliyor:

cimon 2

Her iki CIMON robotu da Avrupalı havacılık devi Airbus tarafından Almanya Uzay Ajansı DLR adına üretildi. Robotlarda aynı zamanda yapay zekâ için IBM’in Watson sistemi kullanıldı.

CIMON 2, bir önceki CIMON robotuna göre önemli özelliklere sahip. Geliştirilen ilk CIMON robotu, aslında insan ve robotların uzayda nasıl iş birliği yapabileceğini göstermek için bir örnekti fakat CIMON 2, IBM Cloud’dan ‘Watson Tone Analyzer” özelliğine kavuştu. Böylece CIMON 2, astronotların duygularını tespit edebilecek ve tepki verebilecek.

IBM yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre CIMON, gelen bu güncellemeyle birlikte bilimsel bir asistan durumundan empati kurabilen bir partnere dönüştü. Ayrıca yapay zekânın yapabileceği şeyler ve birçok karmaşık yazılımın uyumu, CIMON 2’nin geliştiği alanların içinde yer alıyor.

cimon 2

CIMON 2, ilk CIMON robotunun özelliklerini de taşıyor. İlk CIMON robotu, yuvarlak ve 5 kilogram ağırlığındaydı; ayrıca basit çizgisel bir yüze sahipti. Bunun dışında ilk CIMON robotu hareket edebiliyordu. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda içine hava alıp belli noktalardan hava çıkararak dolaşabiliyordu.

CIMON projesinin lideri Christian Karrasch, böyle bir teknolojinin önemini de anlattı. Karrasch, bu teknolojinin gelecekteki uzay uçuşlarının nasıl olacağından bir parça olduğunu söyledi.

Kaynak : https://www.space.com/cimon-2-artificial-intelligence-robot-space-station.html
9
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
3
1
0