Elektrikli Araçlara Yapay Ses Ekleme Zorunluluğu Geldi

39
19
3
3
2
Avrupa Birliği, aşırı sessiz olan elektrikli araçların yayalar için güvenlik tehlikesi oluşturduğu gerekçesiyle üreticilerin yapay ses eklemesini zorunlu kıldı.

Elektrikli motor kullanan araçların içten yanmalı motora sahip araçlara göre çok daha çevre dostu olduklarını biliyoruz ancak atlanılan nokta, elektrikli araçlar yalnızca kullandıkları yakıtla değil, neredeyse sıfır motor sesleriyle de çevre dostu.

Avrupa Birliği tarafından onaylanan yeni yasayla birlikte tüm elektrikli otomobiller, Akustik Araç Uyarı Sistemi’ne (AVAS) sahip olacak. Yeni mevzuat, elektrikli otomobillerin tamamen sessiz şekilde çalışmasını kesin olarak yasaklıyor.

Elektrikli otomobillerin sessiz olması, gürültü kirliliği için faydalı gibi görünse de yaya güvenliği açısından son derece tehlikeli. Zira otomobillerin sessiz olması, yayaların görüş açılarılarının dışında kalan araçları fark edememelerine neden oluyor.

Yeni yasayla birlikte hızı saatte 20 kilometre ya da daha az olan elektrikli otomobiller, en az 56 desibel yüksekliğinde bir ses yaymak zorundalar. Bu da ev ortamındaki ortalama bir konuşma sesi yüksekliğine denk geliyor.

Bazı elektrikli otomobil üreticileri ürettikleri araçlara bu yapay sesleri zaten ekliyorlar ancak yeni yasayla birlikte AVAS, tüm üreticiler için zorunlu hale geliyor. Özellikler görme engelli kişiler, yeni yasayla birlikte elektrikli otomobillere karşı daha güvende olacaklar.

Yine de AVAS’ın elektrikli otomobiller konusunda yaya güvenliğini tamamen sağlayacağına dair bazı şüpheler bulunuyor. Bu ayın sonlarında bitmesi beklenen Norveç merkezli bir çalışma, AVAS’ın hedeflenen güvenliği sağlayıp sağlamadığını ortaya çıkaracak.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/electric-vehicles-noises-evs
39
19
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
39
19
3
3
2