Firefox, Dışarıdan Eklenti Yükleme Sistemine İzin Vermeyecek

14
4
3
1
0
Mozilla Firefox'a 'Sideloading' yöntemi ile eklenti yüklemek artık tarihe karışıyor. Bir eklenti dosyasını Firefox dizinindeki özel bir klasöre yerleştirerek elde edilen eklentiler bundan böyle kullanılamayacak.

Mozilla Corporation tarafından geliştirilen ve 2002'den beri hizmette olan Firefox isimli internet tarayıcısı, özellikle kullanıcıların taleplerine karşı olan hassasiyetiyle biliniyor. Mozilla Firefox, kullanıcılarının verilerinin gizliliğini fazlasıyla önemsiyor ve bu yüzden devamlı olarak tarayıcısını güncel tutup çeşitli önlemler alıyor.

Bundan yaklaşık 18 ay önce kullanıcı verilerini izinsiz olarak paylaşmakla suçlanan Facebook ile iş birliğini kesen Firefox'un kullanıcı gizliliğini ne kadar önemsediğini bu örnekle gösterebiliriz. Mozilla, yalnızca bununla da kalmadı ve Sideloading yöntemi ile eklenti yüklenemeyeceğini duyurdu. Şirket, bunun sebebini ise 'özelliğin kötüye kullanılması' olarak açıkladı.

Sideloading ile yüklenen eklentiler, kötü amaçlı yazılım içerebiliyor:

Mozilla Firefox

Sideloading yöntemi, bilgisayarlara yüklenen herhangi bir programın Mozilla Firefox tarayıcısına otomatik olarak eklenti ekleyebilmesine imkân veriyordu. Bu yöntemde XPI uzantılı bir dosya, Firefox dizinindeki özel bir klasöre atılıyordu ve bu şekilde eklenti yüklenmiş oluyordu. Birçok hataya sebebiyet veren ve kötü amaçlı yazılımlar içerebilen uzantılar da Firefox'a kolay bir şekilde entegre edilebiliyordu ve kaldırılamıyordu.

Kötüye kullanımın farkına varan şirket, önümüzdeki günlerde Firefox güncellemeleri ile Sideloading yönteminin kullanılmasını engelleyecek. Mozilla'nın takvimine göre 11 Şubat 2020'de çıkacak olan Mozilla Firefox 73 güncellemesine kadar bu şekilde yüklenen eklentiler kullanılabilecek ancak bundan sonraki güncellemede artık eklentiler yalnızca resmi siteden indirilecek.

Şirketin bu hamlesine kullanıcıların nasıl yaklaşacağı ise merak konusu. Siz de Mozilla Firefox için eklenti geliştiren biriyseniz ve bu yöntemi kullanarak eklentilerinizi dağıtıyorsanız eklentinizin kurulum şeklini güncellemenizi öneririz. Aynı şekilde bu yöntemle kurulan bir eklentiyi kullanıyorsanız kullandığınız eklentiyi Mozilla'nın kendi internet sitesi üzerinden bulup bu şekilde kurmanızı tavsiye ediyoruz.

Kaynak : https://blog.mozilla.org/addons/2019/10/31/firefox-to-discontinue-sideloaded-extensions/
14
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
4
3
1
0