Gökbilimciler, Ölü Bir Yıldızın Etrafında Dolaşan Gezegen Parçacıklarını Keşfetti

28
6
6
1
0
Gökbilimciler bir gezegenin ölümünü gösteren bir 'sahne' keşfetti. Gezegen yok olduğundaysa geriye kalan tek şey, ölü bir yıldızın etrafında dolanan parçacıklardı.

Dünyadan 400 ışık yılı uzaklıkta bulunan "SDSS J122859.93 + 104032.9" adındaki ölü yıldız, çok büyük bir çöküş yaşadı. Bu çöküşün sonucunda da bir beyaz cüceye dönüştü. İngiltere'de bulunan Warwick Üniversitesi'ndeki gökbilimcilerin bu beyaz cüceye bakarken keşfettikleri durum ise bilim insanlarını oldukça şaşırttı. Bir gezegenin kalıntıları olduğu düşünülen parçalar yörünge etrafında dolaşıyordu.

Burada asıl şaşırtıcı olan olay ise gezegenin kendi yıldızının bu kadar yakınında olmasına rağmen hâlâ bazı kalıntıların bulunuyor olması. Araştırmacı ekip, küçük gezegen parçasının da bir beyaz cüce gibi çok yoğun olması gerektiğini düşünüyor. Bunun yanı sıra gezegen parçasının kendi yıldızı olan beyaz cüceye bu kadar yakın bir mesafede bulunabilmesi için de ciddi bir iç kuvvete sahip olması gerektiği de araştırmacı ekibin açıklamaları arasında yer alıyor.

Beyaz cücenin çekim kuvvetinden dolayı parçalanan bu gezegene bakarak, Dünya'mız için de benzer bir olayın gerçekleşebileceğini düşünebilirsiniz. Fakat durum bu şekilde değil çünkü Dünya, Güneş'in genişlemesi sırasında yok olacak.

Fizik Bölümünden Araştırma Görevlisi Dr. Christopher Manser "Yıldızlar yaşlandıkça gezegen sistemlerinin iç kısmını 'temizleyen' kırmızı devlere dönüşürler. Güneş Sistemi'nde de benzer bir durum olacak. Güneş, kırmızı deve dönüşürken oldukça büyüyecek ve Merkür, Venüs ve Dünya'yı yutacak. Mars'tan itibaren ise herhangi bir problem olmayacak. Güneş'in genişlemesi 5-6 milyar yıl sonra durduğunda ise artık karşımızda bir beyaz cüce bulunacak" diyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/planetary-fragment-white-dwarf/
28
6
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
28
6
6
1
0