Google, Mobil Uygulamasında Sesli Aramayı Google Asistan'la Değiştirdi

24
7
1
1
0
Google, mobil uygulamasına sesli arama yerine sesli asistan kullanımını yaygınlaştıracak bir özellik ekledi. Sesli asistanlar, artık günümüzde oldukça çok kullanılıyor ve zaman geçtikçe daha da faydalı olmaya başladılar. Dilerseniz haberimizde bulunan sesli asistanların karşılaştırıldığı test sonuçlarına da göz atabilirsiniz.

Google’ın mobil uygulamasına gelen yeni güncellemeyle birlikte sesli arama özelliği, yerini Google Asistan'a bırakıyor. Sesli arama, Google uygulamasının widget’ları arasında bulunabiliyor ancak Google, asistanın tüm sesli aramaları halletmesi üzerinde çalışıyor.

İlk olarak 9to5Google sitesi tarafından fark edilen değişiklik, Google’ın mobil uygulamasının 10.24 sürümünü ya da 10.28 beta sürümünü kullanan cihazlarda görülebiliyor. Eskiden arama kutucuğunun yanında bulunan mikrofon ikonu, yerini artık Google Asistan ikonuna bıraktı.

google mobil uygulama sesli asistan

Google Asistan, Google ekosisteminin kalbi denilebilir. Şu anda mevcut 4 büyük sesli asistan arasında en iyisi olduğu söylenen Google Asistan'ın bir milyondan fazla işlem yapabildiği ifade ediliyor. Google’ın akıllı hoparlöründe de sesli asistanın kullanılabilir olmasından kaynaklı olarak sesli arama yerine sesli asistan tercih edilmesi, Google’ın tüm araçlarının senkronize bir şekilde çalışabilmesine olanak tanıyacak.

Google, henüz bu güncellemeyi tüm telefonlara dağıtmadı. Güncellemeyi alıp almadığınızı kontrol etmek isterseniz Google’ın mobil uygulamasını açarak hangi ikonun bulunduğuna bakabilirsiniz.

google asistan

Aslında ilk sanal asistan olma unvanı, Apple tarafından iPhone model telefonlarda kullanılması üzere geliştirilen Siri’ye ait. Apple, bu teknolojiye 2010 yılında Siri Inc. isimli firmayı satın alarak erişmişti. Siri, o zamanlarda App Store’da mevcuttu ve aslen Android ve Blackberry cihazlarda da marketlerden indirilebilecek bir uygulama olacaktı. Apple’ın eski çalışanları, şirketin Siri hakkında olan vizyonunu, iPhone 4S’te tanıtıldıktan bir gün sonra kaybettiğini söylüyorlar. O gün, aynı zamanda Steve Jobs’ın da öldüğü gün.

Bu arada Google Asistan’ın rakiplerinden bir adım önde olduğu yalnızca bir görüş değil. Konuyla ilgili yapılmış testler mevcut. Dört büyük asistanı mercek altına alan geniş kapsamlı bir teste göre Google Asistan, sorulara daha doğru yanıtlar veriyor ve gerekli işlemleri yapma başarısı rakiplerine göre daha yüksek.

Bu işlemler 5 kategoriye ayrılıyor. Bu kategoriler konum, ticaret, navigasyon, bilgi ve komut. Siri, bu kategorilerden 3 tanesinde sonuncu oldu ve yol sorgulama testinde yalnızca %12’lik bir başarı gösterdi. Alexa, kategorilerden dört tanesini ikinci tamamlarken, Cortana üç kategoride üçüncü oldu.

akıllı asistan karşılaştırma

Bahsi geçen test, akıllı hoparlörler üzerinden gerçekleştirildi. Testten birkaç ay sonra araştırmacılar, asistanları yine teste soktular ancak bu sefer farklı bir telefon kullandılar. Google Asistan, Google Pixel XL telefonu üzerinden girdiği testte 800 sorunun tamamını doğru anladı. Siri, 11 sorguyu yanlış anlarken Alexa, 13; Cortana ise 19 sorguda hata yaptı.

Google Asistan; konum, ticaret, navigasyon ve bilgi alanlarında birinci olurken yalnızca komut kategorisinde ikinci oldu. Siri ise komut kategorisinde Google Asistan’ı geride bırakırken geri kalan dört kategoride ikinci oldu.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/Google-phasing-out-Voice-Search-in-favor-of-Assistant_id117763
24
7
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
7
1
1
0