Kafanızı Açacak Soru: Güneş Aniden Patlarsa Ne Olur?

78
9
4
4
3
Dünya’daki hayatın başlıca kaynağı Güneş’tir. Peki Güneş patlarsa neler olur? Dünya’daki yaşam, Güneş’in patlamasından sonra ne olacak? Bu soruların cevabı sizin de kafanızı yoruyorsa buyrun haberimize.

Güneş Sistemi’nin merkezinde olan Güneş, bir yıldızdır. Güneş gibi bir yıldızının patlamasına ise süpernova denir. Bu tür patlamalar çok güçlü ve parlaktır. Süpernovalar sonucunda yeni yıldız ve gezegenlerin oluşması için uzaya büyük miktarda toz yayılır. Güneş Sistemi de bu şekilde ortaya çıkan malzemelerden oluştu. 

Güneş de diğer yıldızlar gibi aniden patlarsa, Güneş Sistemi’nin tamamı bu patlamadan zarar görür. Yine de bütün sistem yok olmaz. Güneş’in 10 katı büyüklüğündeki yıldızlar patlayabilir. Ancak Güneş’in yaşamı, daha farklı şekilde sona erecektir.

Bir süpernova patlaması, bir balonun patlaması gibidir. Güneş’in ölmesi ise yavaş yavaş gerçekleşir. Güneş, tıpkı bir balondan hava çıkması gibi yavaş yavaş ölecektir. 

güneş patlarsa ne olur

Güneş, bundan 5 milyar yıl sonra enerjisini tükettiğinde ölmeye başlayacak. Güneş ölmeye başladığında, gökbilimcilerin “kırmızı dev” dediği şeye dönüşerek daha da büyüyecek ve soğuyacaktır. Güneş o kadar büyüyecek ki Merkür, Venüs ve hatta Dünya’yı yutacak. 

Güneş kırmızı bir dev olduğunda, büyük ve kabarık olacak. Daha sonra bu dış katmanlarda patlamalar meydana gelecek. Patlamaların ardından Güneş daha küçülecek ve sonunda beyaz cüce denilen yapıda olacak. 

Beyaz cüce denilen yapılar, ölü yıldızların çekirdeğidir. Ancak bu yapılar, boyutlarının aksine süper ağırdırlar. Neredeyse bir gezegen kadar küçük olan bu yapılar, Güneş kadar ağır olabilirler. Süper ağırlığı anlamak için şunu bilmek yeterlidir: bir çay kaşığı kadar beyaz cüce ağırlığı 6.000 kilogram yani yetişkin bir fil kadardır.

güneş patlaması

Güneş, beyaz bir cüce olduğudan Güneş Sistemi’nin çoğu hala yerinde duruyor olacak. Merkür, Venüs ve Dünya ise gitmiş olacak. Ancak Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün hayatta kalacak ve Güneş’in etrafında dönmeye devam edecek. 

Beyaz cüce küçük olduğundan, çok fazla ışık üretmeyecek. Ayrıca beyaz cücenin enerji vermek için yakıtı da kalmamış olacak. Dolayısıyla sistem zamanla daha da soğuyacak. Sonunda bütün bir sistem karanlık olacaktır. 

Güneş’ten gelen ışık, gezegenimizi sıcak tutan şeydir. Güneş olmadan, Güneş Sistemi’ndeki gezegenler şu an olduklarından daha soğuk durumda olacaklardır. Bu soğuma Güneş Sistemi’ndeki hayatın da sona ermesine neden olacaktır. 

güneş patlarsa ne olur

Güneş’in beyaz cüceye dönüşmesi ile Dünya kesin olarak yok olacaktır. Ancak insanlar o zamana kadar Dünya’dan başka yaşanabilecek gezegenler bulmuş olabilirler. Hatta Dünya’yı yerinden hareket ettirebilirler. Bu şekilde Dünya, Güneş tarafından yutulmadan hayatta kalabilir. 

Güneş’in geçireceği bu evreleri Samanyolu’ndaki diğer yıldızları izleyerek anlayabiliyoruz. Samanyolu’nda her yaştan bulunan yıldızların doğması ve ölmesi, yıldızların hayatları hakkında bizlere bilgiler veriyor. Samanyolu’ndaki yıldızların yaşamından yola çıkarak Güneş’in ölümü hakkında bilgiler elde edebiliyoruz. Diğer yıldızlardan anlıyoruz ki Güneş'in patlamasına daha çok uzun bir zaman var. 

Kaynak : https://www.mic.com/p/what-would-happen-if-the-sun-exploded-19289550
78
9
4
4
3
Emoji İle Tepki Ver
78
9
4
4
3