Hava Kirliliğinin Tip 2 Diyabet Hastalığına Neden Olduğu Düşünülüyor

3
3
1
0
0
Yetişkinlerin daha çok yakalandığı Tip 2 diyabet hastalığına hava kirliliğinin sebep olduğu düşünülüyor. Yapılan araştırma, obezitenin aksine hava kirliliğinin diyabet hastalarını etkilediğini gösteriyor.

Yetişkinlerde görülen diyabet hastalığı Tip 2 olarak adlandırılır. Hastalığın ana sebebi pankreasın insülin üretmesi ve vücudumuzun bunu gerektiği oranda kullanamamasıdır. Araştırmacılar, hava kirliliğinin tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde artırdığını iddia ediyor. Çalışma, dünya çapında kirliliğin neden olduğu diyabet vakalarının sayısını tahmin eden ilk çalışmadır. Tip 2 diyabetine çoğunlukla obezitenin neden olduğu düşünülse de son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar bunu hava kirliliğine bağlamıştır.

Uzmanlar, havada bulunan küçük parçacıkların vücudun insülin direnci olarak bilinen insülin hormonuna etki ederek tepki verme kabiliyetini azalttığını düşünüyor. Bu kandaki glikoz seviyelerinin artmasına neden olarak, tip 2 diyabet hastalığını tetikler. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, sekiz buçuk yıl boyunca takip edilen 1,7 milyon ABD savaş gazisinin verilerine baktı. Havadaki ince partikül madde miktarında metreküp başına her 10 mikrogram için yüzde 10'luk yaşanan artış Tip 2 diyabet gelişme riskini yükseltmektedir.

Lancet Planetary Health dergisinde yayınlanan çalışmada, kirlilikle bağlantılı diyabet nedeniyle 2016 yılında dünya genelinde 8.2 milyon yıllık sağlıklı yaşamın kaybedildiği ortaya çıkarmaktadır. Konuyla ilgili olarak Washington Üniversitesi'nden Dr. Ziyad Al-Aly şunları söyledi: “Araştırmamız dünya çapında hava kirliliği ve diyabet arasında önemli bir bağlantı olduğunu gösteriyor. ABD Çevre Koruma Ajansı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından halihazırda güvenli olarak kabul edilen düşük hava kirliliği seviyelerinde bile daha yüksek bir risk bulduk.” Bulgular özellikle İngiltere için birçok alanın çok yüksek seviyede hava kirliliğine sahip olduğunu gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün geçen ayki rakamları, 30 kasaba ve kentte metreküp başına 10 mikrogram limitin üzerinde ince parçacıklı madde seviyeleri olduğunu gösterdi.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/news/article-5902989/Air-pollution-increases-risk-type-2-diabetes-one-seven-cases-caused-toxic-air.html
3
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
3
1
0
0