Birleşik Krallık Komitesi: Huawei'nin 5G Ekipmanlarını Kullanmamak İçin Teknik Bir Sebep Yok

15
5
3
0
0
ABD ve Çin arasındaki savaştan en çok etkilenen şirket olan Huawei, sadece ABD ile sorunlar yaşamıyor. Şirket, ayrıca 5G ağ altyapıları konusunda birçok Avrupa ülkesiyle de açmaza girmiş durumda. Bu kapsamda yapılan bir araştırma çerçevesinde, Huawei’nin 5G ürünlerinin kullanımının teknik olarak bir sorun yaratmayacağı sonucuna varıldı.

Birleşik Krallık’taki iki farklı komite, geçtiğimiz hafta Huawei’nin 5G teknolojisinin Birleşik Krallık’taki durumuna ilişkin durumlarını açıkladılar. Her iki komite de Huawei ürünlerinin Birleşik Krallık’taki ağlarda kullanılmasını engelleyecek teknik bir sebep bulunmadığı konusunda anlaştı. Ancak yine her iki taraf Huawei 5G teknolojilerini kullanmanın jeolojik ve etik problemleri olduğu konusunda da hemfikir olduğunu açıkladı.

Bu sonuçların elde edilmesi için Birleşik Krallık’ta bulunan bazı telekom tedarikçilerinin ve operatörlerin temsilcilerine ayrıca 5G araştırmaları yapan akademisyenlere 250 sorunun sorulduğu oturumlar yapıldı. Oturumlara katılanlar arasında Huawei, Nokia, Ericsson, BT, Vodafone, O2 ve Three temsilcilerinin yanı sıra Surrey Üniversitesi, Oxford Üniversitesi Münih Üniversitesi Uygulamalı Bilimlerden insanlar bulundu.

huawei

Bu komitelerden birinin lideri yaptığı açıklamada “5G’nin yararları oldukça açık ve Huawei’yi günümüz ya da gelecekteki ağlardan çıkarmak önemli gecikmelere sebep olabilir” dedi.

Bu noktadan sonra ne yapılacağına karar vermek tamamen Birleşik Krallık hükümetine kaldı. Tabii burada alınacak kararın politik etkileri de olacak. Birleşik Krallık tarafından Huawei 5G ekipmanlarının ağ altyapılarında kullanılması kararı, ülkenin ABD ile olan ilişkilerinde sorun yaratabilir.

Son günlerde ortaya çıkan Huawei’nin kablosuz ağ kurulumunda Kuzey Kore’ye yardım ettiği bilgisi Çinli şirkete bu noktada bazı sorunlar çıkartabilir. Huawei’nin yaptığı bu davranış, bazı uluslararası ticaret kanunlarının ihlali anlamına geliyor.

Şu an karar tamamen Birleşik Krallık hükümetine kalmış olsa da hükümetin bu konuyla ilgili kararını ne zaman açıklayacağına dair net bir tarih bulunmuyor.

Kaynak : https://www.androidauthority.com/huawei-5g-uk-networks-1012614/
15
5
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
5
3
0
0