İrlanda’da Niçin Hiç Yılan Yok?

157
17
15
13
11
Efsaneye göre St. Patrick, M.Ö. 5. yüzyılda tüm yılanları denize dökmüş.

Ancak günümüzde her ne kadar İrlanda’ya has herhangi bir yılan türünün bulunmaması kimileri tarafından bu efsane ile açıklanmaya çalışılsa da; esas gerçek, İrlanda’da zaten hiçbir zaman o topraklara özgü bir yılan türü bulunmadığı yönündedir.

Avusturalya’dan Kuzey Kutup çemberine dek her yerde yaygın biçimde var olan yılanlar, nasıl oluyor da İrlanda’da hiç bulunmuyorlar? 

Bunu ilk olarak, İrlanda’nın bir ada ülkesi olmasına bağlayabiliriz. En yakın kara parçası 80 km'den fazla bir uzaklıkta ve bu, bir kara yılanı adına hayli uzun bir mesafe.

Su yılanlarına gelecek olursak; onlar da, Atlantik Okyanusu’nun kutuplara yakın soğuk sularındansa tropikal iklimin ılık sularında süzülmeyi tercih ediyorlar. 

Fakat İrlanda’nın hemen yakınındaki Büyük Britanya da bir ada ülkesi ama, orada yılanlar var? Gerçekten öyle mi?

Tıpkı İrlanda gibi Büyük Britanya da çok uzun bir zamandır yılanlara ev sahipliği yapmıyor aslında! Zamanında, Buzul Çağı soğukkanlı sürüngenler adına uygun bir yaşam alanına el vermemiş çünkü. Buzullar bundan yaklaşık 10.000 sene önce İrlanda ve Büyük Britanya’dan geri çekilirken, Avrupa ile Britanya ve Britanya ile İrlanda arasında kolay ulaşım sağlanan kara bağlantıları bırakmışlar. 

Ancak bundan 8.500 sene önce İrlanda’nın bağlantısı da erirken, Britanya’nın Avrupa’ya olan bağlantısı sonraki 2.000 yıl daha varlığını muhafaza etmiş. 

İşte bu durum da, hayvanların (bunlardan sadece 3 yılan türü başarmış olsa da) Britanya’ya yerleşmeleri için daha fazla zaman vermiş. İrlanda’da bir tane bile yılan fosiline rastlanmadığından, Britanya’ya yerleşen türlerin İrlanda’ya değin göç etmediği sanılıyor.

Kaynak : https://popsci.com.tr/neden-irlandada-hic-yilan-yok/
157
17
15
13
11
Emoji İle Tepki Ver
157
17
15
13
11