İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı: Koronavirüste Büyük Dalga Yaklaşıyor

36
4
3
3
1
Türkiye, yavaş yavaş koronavirüsle geçireceği ilk kışa yaklaşırken bizi önümüzdeki aylarda neler bekliyor? Bu sorunun cevabı için Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'ın uzmanlardan aldığı cevaplara bakıyoruz.

Ülkemizde de etkisini göstermeye devam eden koronavirüs, son açıklanan verilere göre ülkemizde toplamda 289.635 kişiye bulaştı ve 6.999 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Alınan önlemlerle 1.000'in altına inen vaka sayısıysa son günlerde 1.500'lü rakamları aştı.

Peki önümüzdeki kış aylarında bizi neler bekliyor? İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tüfek, COVID-19 salgınında bu ay içinde bir dalga daha beklediklerini açıkladı. Tüfek, "Artık bir şeyler yapmak lazım" diyerek vatandaşları yasak ve kısıtlamalara harfiyen uymaya davet etti.

Vaka sayısı açıklananın en az 3-4 katı:

türkiye koronavirüs

Prof. Dr. Tufan Tüfek, özellikle İstanbul'da durumun daha vahim olabileceğini söyledi. Büyük dalganın yaklaştığını ve şehrin kalabalık olduğunu ifade eden Tüfek, halkın bir kısmının bilinçsiz, sağlıkçıların da yorgun olduğunu belirtti. Vaka sayısında tırmanışta olduğumuzu söyleyen Tüfek vaka sayılarının teşhis konulan vakaların en az 3-4 katı fazla olduğunu düşündüğünü açıkladı. Tüfek'in açıklaması şu şekildeydi:

"Maalesef tırmanıştayız. 2000’lere doğru gidiyoruz. PCR testlerinin duyarlılığının yüksek olmadığını, yanlış çıkabildiğini de hesaba katarsak günlük vaka sayılarının en az teşhis konulan vakalardan 3-4 katı fazla olduğunu düşünüyorum. Şimdi köylerden, yazlık yerlerden dönüşler başladı, okullar da açılacak! Uzaktan eğitimin yapılmadığı üniversiteler var. Binlerce öğrenci yer değiştirecek. Onların barınma sorunları olacak. Yurtlar dolarsa bulaş ihtimali artacak. Bu iş maalesef zincirleme.

Grip aşısı önem taşıyor:

türkiye koronavirüs grip aşısı

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, ekim ayında her yıl binlerce kişide influenza görülmeye başlandığını hatırlattı. Bu yıl durumun farklı olduğunu söyleyen Topkaya, 6 aydan büyük herkesin grip aşısı olmasının şart olduğunu ifade etti. Topkaya'nın açıklaması şu şekilde devam etti:

"Ekimde de en geç influenza virüsleri başlayacak. Influenza yani domuz gribinin klinik tanıları ile COVID-19’unki aynı. Akciğer filminden dahi, korona mı yoksa influenza mı olduğunu ayırt etmeniz mümkün değil! O nedenle birçok kişi yanlışlıkla COVID olmadığı halde COVID tedavisi alabilir. Bu karışıklığı önlemek, doktorlar üzerindeki yükü hafifletmek adına 6 aylıktan itibaren herkesin grip aşısı yaptırması hayati önem taşıyor. Ayrıca herkesin değil ama 60 yaş ve üzeri ile riskli gruptaki kişilerin muhakkak zatürre aşısı yaptırması gerekli."

Alınan önlemler yeniden artabilir:

türkiye koronavirüs önlemler

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yaptığı açıklamada şehirlerarası otobüslerde HES kodunun zorunlu kılınması kişilerin takibi açısında önemli olsa da bunun yeterli olmayabileceğini söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, iller arası dolaşımın durmasının gerekebileceğini ve mesailerin kademelendirilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan tespit edilen vaka sayısının 10 katı kadar asemptomatik hasta olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Bu açıklamalarının yanı sıra Ceyhan, ekim-kasım gibi aşı çıkar diyen Bilim Kurulu'ndaki bilim insanlarına da tepki gösterdi. Ceyhan, bu tür açıklamaların toplumu yanılttığını, 'nasıl olsa aşı çıkacak' diyerek gevşemeye başlamasına neden olduğunu söyledi. Mehmet Ceyhan, şu anda hiçbir aşı için 'Salgını önler, yayılmasını durdurur' denilecek aşamada olmadıklarını da ifade etti.

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fulya-soybas/koronayla-ilk-kisimizi-gecirecegiz-41610055
36
4
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
36
4
3
3
1