Oxford Üniversitesi’nin Durdurulan Covid-19 Klinik Denemeleri Yeniden Başlıyor

12
9
7
3
0
Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısının klinik denemeleri, bir gönüllünün omurilik iltihabına yakalanmasının ardından durdurulmuştu. Aşının testleri yeniden başlıyor.

İlaç şirketi AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısının klinik denemelerine geçtiğimiz günlerde ara verilmişti. Bir gönüllüde ortaya çıkan hastalık nedeniyle çalışmaları durdurma kararı alan AstraZeneca, verilen bu aranın ardından klinik denemelere yeniden başlayacağını açıkladı.

Verilen arada gerekli araştırmaların yapıldığını belirten AstraZenea, “Hem bağımsız güvenlik inceleme komitesi hem de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansının tavsiyelerinin ardından denemeler Birleşik Krallık’ta yeniden başlayacak” dedi. Virüsün her geçen gün daha fazla insana bulaşması ve bu sebeple hem sağlık hem de ekonomi sisteminin fazlasıyla yara almasından dolayı en kısa sürede aşının bulunması amaçlanıyor. 

Aşı testleri neden durdurulmuştu?

Şu an dünya üzerindeki aşı çalışmalarında en umut vaat edici ve güvenilir olduğu düşünülen Oxford Üniversitesi’nin aşı çalışması, bir gönüllüde olumsuz reaksiyonlar görülmesi üzerine pazar günü durulmuştu. Transvers miyelit (omurilik iltihabı) gibi önemli bir reaksiyon gösteren katılımcı, aşının gidişatı konusunda korku oluşturmuştu. 

AstraZeneca ise bu olayın üzerine prosedürü gereği bağımsız bir komitenin durumu incelemesi adına çalışmaları durdurma kararı almıştı. Yeni açıklamaya göre araştırmalar tamamlanmış görünüyor. 

Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı şu anda Birleşik Krallık başta olmak üzere ABD, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan’da üçüncü aşama için test ediliyor. Aşının ne zaman seri üretime geçeceği hakkında henüz net bir açıklama bulunmuyor. Tahminlere göre aşının 2020 sonları veya 2021 başlarında seri üretime geçeceği düşünülüyor.

Kaynak : https://www.birgun.net/haber/oxford-universitesi-covid-19-asisinin-klinik-denemelerine-yeniden-devam-edecek-315367
12
9
7
3
0
Emoji İle Tepki Ver
12
9
7
3
0