Kargaların Ne Kadar Zeki Olduğunu Kanıtlayan Bulmaca Deneyi

1
0
0
0
0
BBC kanalında yayınlanan bir belgesel, kargaların ne kadar zeki hayvanlar olduğunu bir kez daha gösterdi.

Kargalar, uzun ömürleri ve zeki olmalarıyla tanınırlar. BBC’de yayınlanan belgesel, bu hayvanların ne kadar zeki olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı.

Kargalarla ilgili bir araştırma yapan Dr. Alex Taylor, bu hayvanların zekalarını ölçmek amacıyla bir bulmaca deneyi gerçekleştirdi. ‘007’ ismi verilen karga, Dr. Taylor’ın hazırladığı toplam 8 adımda çözülecek bir bulmacayı zorlanmadan çözmeyi başardı. 007’nin deneyde kullanılan materyalleri daha önce gördüğünü belirten Taylor, bu düzenekle ise ilk kez karşılaştığını söyledi.

Deneyle ilgili açıklamalarda bulunan Taylor, “Karga, ipin ucundaki yemeği herhangi bir nesne kullanarak kendisine doğru çekerken, bunu bir plan dahilinde yapmadı. Yaptığımız bu araştırma, kuşların eylemlerini kafalarında kurarak değil, eylemlerine tepki gösterip devam ettikleri gerçeğini ortaya çıkardı” dedi. Kaledonya kargası üzerinde yapılan bu araştırma, karganın yemeğini elde etme yönteminin sanıldığından farklı bir istihbarat çalışmasına dayandığını gösteriyor.

Dünyayı modellemek için üstün algı yeteneklerini kullanmak yerine sahip oldukları sinir ağının gerçekleştirdikleri eylemlere en doğru şekilde tepki verdiği ortaya çıkan kargalar, bu sayede diğer kuş türlerinin çözemediği problemleri çözebiliyorlar.

Bulmaca deneyine tabii tutulan karga, kutuların içinden aldığı materyalleri başka bir beyaz kutuda topluyor. Kutu belirli bir ağırlığa ulaşınca da kapak açılıyor ve karga içindeki uzun çubuğu alıyor. Tek tek denediği aynı yöntemle kutulardaki tüm ağırlıkları topluyor.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0