Küçük Bir Girişim Olan Kepler, Kuzey Kutbu'na İlk Defa Yüksek Hızlı İnternet Sağladı

8
3
2
0
0
Ufak bir uydu girişim olan Kepler, dünyada ilk kez Kuzey Kutbu'na 100 Mbps üzeri genişbant bağlantısı sağlamayı başardı. Şirket, bağlantıyı daha önce yörüngeye fırlattığı iki nano uydu sayesinde sağladı.

Küçük çaplı bir uydu girişimi olan Kepler, bugüne kadar hiç yapılmayan bir şeyi yapmayı başardı. Şirket, uydu tabanlı geniş bant bağlantısıyla Kuzey Kutbu’na yüksek hızlı internet sağladı. Şirketin sahip olduğu nano uydular, MOSAiC araştırma seferi için mobil laboratuvar görevi gören Alman buz kırıcı gemisine 100 Mbps’in üzerinde internet hızı sağladı.

Kepler, Kuzey Kutbu’nun merkezindeki herhangi bir üsse yüksek bağlantı hızının ilk kez kendileri tarafından sağlandığını açıkladı. Ayrıca şirketin gerçekleştirdiği bağlantı yalnızca bir gösterim değil, MOSAiC takımında bulunan yüzlerce araştırmacı tarafından da kullanılıyor. Yüksek bağlantı hızı sayesinde gemilere olan veri giriş-çıkışı ve kıyılarda bulunan araştırma istasyonlarına olan erişim çok daha kolay hale geliyor.

kuzey kutbuna yüksek hızlı bağlantı sağlandı

Toplu veri aktarımı, dünyanın herhangi bir yerindeki kutup keşif seferlerinde uzun süredir zorluk yaşanan bir konuydu. Bu konumlarda karadan yüksek hızlı bağlantı sağlamak oldukça zor. Ayrıca geleneksel uydu tabanlı ağlar bu hızlara ulaşmayı başaramamıştı. Kepler, Alman buz kırıcı araştırma gemisine 38 Mbps indirme hızı ve 120 Mbps yükleme hızını sağladı.

Kepler, kutup yörüngesinde bulunan iki alçak irtifalı uydu sayesinde bu hızlara ulaşmayı başardı. Bu uydular sayesinde Kuzey Kutbu’ndaki araştırmacılar verimli veri alışverişi için gereken yüksek hızlı bağlantıya kavuşabildi. Böylece kıtada süren iklim değişikliği çalışmaları daha iyi gözlemlenebilir ve araştırılabilir duruma geldi.

2015 yılında kurulan Kepler, bugüne kadar 20 milyon dolardan fazla yatırım aldı ve yörüngeye iki ufak uydu yerleştirdi. Ayrıca şirket gelecek yıl Soyuz roketiyle birlikte iki uydu daha göndermek için Innovative Space Logistics ve GK Launch Services ile anlaşma imzaladı. Kepler’in yörüngeye gönderdiği iki uydu 2018 yılının haziran ve kasım aylarında fırlatılmıştı.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/11/07/kepler-achieves-a-world-first-for-satellite-broadband-with-100mbps-connection-to-the-arctic/
8
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
2
0
0