Teknolojik ürünlerde kullanılan LCD ekranlar, yerlerini OLED'e bırakmaya başladılar. Artık teknoloji üreticileri, yeni ürünlerinde OLED ekran teknolojilerini kullanıyorlar. Ancak OLED ekranları üretimi biraz daha zorlu ve pahalı. Bu bağlamda Türk bilim insanları, kilosu 120 bin dolara (yaklaşık 680 bin TL) satılan ve OLED ekranlarda kullanılan kimyasalları üretebilmek için harekete geçtiler.
Uludağ Üniversitesi Organik Kimya Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Tavaslı; akıllı telefon, bilgisayar ekranları, televizyon gibi pek çok alanda kullanılabilen ve diğer ekranlara göre uzun bir kullanım ömrü, düşük enerji tüketimi ve geniş görüş açısı imkanı sunan OLED ekranların kimyasallarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Uzun yıllardır ekran teknolojileri üzerine çalışan Tavaslı, bu kimyasalların üretimini sağlayarak ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlamayı amaçlıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tavaslı, yaptıkları çalışmalarla organik moleküller ürettiklerini söyleyerek bu organik moleküllere enerji verildiği zaman çevresine ışık yaydığını söyledi. OLED ekran teknolojisinde bu moleküllerin bulunduğunu açıklayan Tavaslı, üretilen organik moleküllerin ekranların içerisine döküldüğünü ve bu sayede oluşturulan ekranların, bugün pek çok üründe kullanıldığını açıkladı.
Kendisiyle birlikte iki doktora öğrencisinin uzun zamandır bu kimyasallar üzerinde çalıştığını belirten Tavaslı, yaptıkları çalışmaların başarılı olması halinde Türkiye'nin cari açığının kapatılmasına katkı sağlayacaklarını ifade etti.
Prof. Dr. Mustafa Tavaslı, OLED ekranların üretilmesi için kullanılan kimyasallarda belirli bir aşama kaydettiklerini ancak önlerinde meşakkatli bir yol olduğunu söyledi.