Eski DSÖ Başkanı: Kişi Başı Yıllık 5 Dolar Harcanarak Gelecekteki Pandemi Felaketleri Önlenebilir

19
5
3
1
0
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) eski başkanı Gro Harlem Brundtland, dünya genelinde kişi başı yıllık 5 dolar harcanarak gelecekteki pandemi felaketlerinin önlenebileceğini söyledi. Brundtland'a göre 5 yıl boyunca devam edecek bu süreçle tasarruf bile edilebilir.

2019 yılının sonlarında ilk kez Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını, özellikle ekonomi olmak üzere hayatın birçok alanını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Ülkelerin tamamen hazırlıksız yakalanılan salgının ekonomiler üzerinde bıraktığı yaraları sarmaya çalıştığı bu günlerde, ikinci bir dalga veya gelecekte yaşanacak pandemi felaketlerinden korkuluyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) eski başkanı Gro Harlem Brundtland'a göre, önümüzdeki beş yıl içinde küresel sağlık güvenliği için dünya genelinde kişi başı yıllık 5 dolar harcanarak gelecekte yaşanacak bu tür bir "salgın felaketi" önlenebilir.

Kişi başı 5 dolar harcamak, koronavirüsle mücadeleye harcanan miktarın yanında büyük bir tasarruf olabilir:

Gro Harlem Brundtland

2026'ya kadar devam edecek bu süreç dünyaya milyarlarca dolara mal olacak ancak Brundtland, bu miktarın koronavirüsle mücadeleye harcanan 11 trilyon doların yanında büyük bir tasarruf olacağını belirtti.

Harcama hesaplamaları ABD merkezli uluslararası yönetim danışmanlık firması McKinsey & Company tarafından yapıldı. Hesaplamalar sonucu gelecek 5 yıl boyunca yeni bir salgına hazırlanmanın kişi başı yıllık masrafının 4,70 dolar olduğu sonucu ortaya çıktı.

Halihazırda DSÖ Küresel Hazırlık İzleme Kurulu eş başkanlığını yürüten ve aynı zamanda Norveç'in de eski başbakanı da olan 81 yaşındaki Gro Harlem Brundtland, tedbir almakta, tepki vermekte ve buna öncelik verme konusunda genel bir başarısızlık olduğunu söyleyerek "Hepimiz bedelini ödüyoruz" dedi.

GPMB'nin 2019 yıllık raporunda dünyanın öldürücü solunum sistemi patojeninden kaynaklanabilecek küresel sağlık krizine hazırlıksız olduğu belirtilmişti. Bu konuya da değinen Brundtland, "Gerçek bir tehdit olduğunu biliyorduk, o yüzden alarm verdik. Hazırlığın o zaman olması gerekenden çok uzak olduğunu gördük. Koronavirüs bizi haklı çıkaran çok sert bir sınav oldu. Şimdi tam ortasında olduğumuz şey tekrarlanabilir. Daha iyi hazırlanmalıyız" ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/yasam/202009141042843186-dunya-capinda-kisi-basi-yilda-5-dolar-harcanarak-gelecekteki-pandemi-felaketleri-onlenebilir/
19
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
5
3
1
0