Birleşik Krallık'ta Arabada Telefon Kullanırken Ölüme Yol Açanlara Müebbet Hapis Geliyor

53
6
4
1
0
Yeni bir tasarıyı gündemine getiren Birleşik Krallık, arabada telefon kullanırken ölüme neden olan sürücülere müebbet hapis cezası getirecek. Tasarı, aynı sebepten ağır yaralanmalara neden olanlara da hapis cezası getiriyor.

Birleşik Krallık’a bağlı İngiltere, İskoçya ve Galler'de yeni bir trafik cezasını hayata geçirecek bir tasarı parlamentonun onayına sunulmaya hazırlanıyor. Söz konusu yasa tasarısına göre alkollüyken, sürat yaparken, uyuşturucu etkisi altındayken ya da cep telefonu kullanırken bir kazaya karışıp başkasının ölümüne neden olan sürücülerin cezası, ömür boyu hapis olacak.

Yeni yasa tasarısı yalnızca başkalarının ölümüne neden olan ‘dikkatsiz’ sürücüleri etkilemeyecek. Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden ötürü karıştıkları kazada başkalarının ciddi şekilde yaralanmasına neden olan sürücüler de artık para cezası yerine hapis ile cezalandırılabilecekler.

arabada telefon kullanmak

Mevcut yasalar nedeniyle alkollüyken, sürat yaparken, uyuşturucu etkisi altındayken ya da cep telefonu kullanırken kaza yapan sürücüler, birinin ölümüne neden olsalar dahi bu unsurlardan her biri için 14 yıl hapis ile cezalandırılıyorlar. Ağır yaralanmalara neden olan sürücüler ise dikkatsiz sürüşten para cezası alıyordu.

Yeni yasa tasarısını gündeme getiren Adalet Bakanı Robert Buckland, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, “Cezaların suçla uyumlu olması gerekiyor. Ancak aileler bize sık sık, trafikte başkalarının ölümüne neden olan sürücüler için bunun söz konusu olmadığını söylüyor. Bu yasa, tehlikeli araba kullananların yasaların gücünü hissetmesini sağlayacak ifadelerini kullandı.

telefonu arabada kullanmak

Birleşik Krallık, söz konusu tasarıyı oluşturmadan önce konuyu gündeme getirdi ve 9 bin kişinin katıldığı anket gerçekleştirerek halkın bu konudaki fikrini öğrenmeye çalıştı. Söz konusu ankete katılanların yüzde 70’i birinin ölümüne neden olan sürücülerin müebbet hapis ile cezalandırılmasına destek verdi.

Yine aynı ankete katılanların yüzde 90’ı, dikkatsiz sürüş nedeniyle başkalarının ağır yaralanmasına neden olan sürücülerin hapis ile cezalandırılmasına destek verdi. Söz konusu tasarı, Birleşik Krallık’a bağlı olmasına rağmen Kuzey İrlanda’da geçerli olmayacak zira Kuzey İrlanda'nın kendi yol güvenliği yasası bulunuyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54145204
53
6
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
53
6
4
1
0