“Covid-19'a İyi Geliyor” Diye İlaç Reklamı Yapan Türk Ünlülere Para Cezası Yağdı

345
75
30
6
5
Ticaret Bakanlığı Ticaret Kurulu Başkanlığı’nın aldığı bir karar kapsamında, Covid-19’a iyi geliyor şeklinde asılsız bir ilaç tanıtan pek çok ünlüye para cezası geldi. Bu isimler arasında Şeyma Subaşı, Seda Sayan, Seren Serengil, Seray Sever gibi isimlerin yer alıyor.

Sosyal medya hesaplarından “koronavirüse iyi geliyor” diyerek ilaç tanıtan Türk ünlülere, aldatıcı ürün reklamları yaptıkları gerekçesiyle para cezası verildi. Aralarında Seda Sayan, Şeyma Subaşı, Seren Serengil, Seray Sever, Ebru Akel, Seda Akgül gibi magazinden tanıdığımız isimlerin olduğu pek çok ünlü, geçtiğimiz dönemde “koronavirüse iyi geliyor” diyerek Instagram hesaplarından ilaç tanıtımları yapmışlardı.

Sözcü’den Eser Akgül’ün haberine göre Ticaret Bakanlığı Ticaret Kurulu Başkanlığı tarafından alınan gerekçeli karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, ünlü isimlerin yaptığı reklamlarda tanıtılan ürünün Covid-19 başta olmak üzere her türlü viral enfeksiyona karşı koruyucu bir özelliğe sahip olduğu izlenimi yaratılmıştı. Hatta COVID-19’a yakalanılmış olsa bile hastalığın iyileşmesinde fayda sağladığını söyleyen reklamlar, ilaçların bir doğruluğu olmamasına rağmen, sanki gerçekmiş gibi bilimsel çalışmalarla doğrulandığı bilgisi verilmişti. 

Her birine 104 bin TL para cezası

Sosyal medya hesaplarında insanların hastalık korkusundan faydalanıp alenen dolandırıcılık yapan kişilere yardım eden isimlerin her birine 104 bin 781 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca reklamlarda yer alan “No Attack” isimli ilacı üreten Bilge İlaç Bitkisel Ürünler Koz. San. ve Tic. A.Ş’ye de para cezası verildi.

Bakanlığın yaptığı resmi açıklamaya göre, ünlülerin söz konusu ürünlerde sağlık beyanı kullanarak bir ilaç ya da beşeri tıbbi ürün tanıtıyormuş gibi gösterdiklerini ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre takviye edici gıdalar için bu tür sağlık beyanlarının kullanılmasının kesinlikle yasak olduğu belirtildi.

Herhangi bir ürünün sağlık beyanında bulunabilmesi için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından izin verilmesi gerekiyor. Bu kurumdan izin alınmayan ilaçların satışı kesinlikle yasak olduğu gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Kaynak : https://www.birgun.net/haber/koronaviruse-iyi-geliyor-diye-urun-tanitan-magazin-unlulerine-para-cezasi-310709
345
75
30
6
5
Emoji İle Tepki Ver
345
75
30
6
5