Kaptan Cook, Küresel Isınmayı Bundan 240 Yıl Önce Fark Etmiş!

1
0
0
0
0
Washington Üniversitesi'nde 240 yıllık seyir defteri, haritalar ve uydu görüntülerini kapsayan bir çalışma yapıldı. Bulgular, küresel ısınmayı doğrular nitelikte.

Kuzey Kutbu, asırlardır keşfedilmeyi bekleyen bir yerdi. Ünlü İngiliz Kaptan Cook, burayı keşfetmeyi denemiş, ancak birçok doğal engele takılmıştı. ABD ve Rusya’nın arasındaki Bering boğazından 1778 yılında geçmeye çalışan İngiliz kaptan ve mürettebatı, şaşırtıcı bir olayla karşılaştı.

Küresel ısınma hakkında birçok söylenti mevcut, bazıları böyle bir şeyin olmadığını ileri sürüyor. Veri toplama kapasitemiz ancak bilgisayarların gelişmesi ile önemli bir noktaya gelebildiği için, bu çaplı büyük bir sorun karşısında kesin bilimsel sonuçlar çıkaramıyoruz. Bu nedenle yakın zamanda başlatılan bir çalışma ile kutup kaşiflerinin günlüklerindeki veriler ayıklanarak, küresel ısınma hakkında bilimsel bilgiyi arttıracak sınıflamalara başlanmıştı.

En son İngiliz kaşfi Kaptan Cook’un seyir defterleri incelendi. Cook ekibiyle 1778’in yazında Sibirya sahillerini takip ederek Atlas Okyanusu’na inmeye çalışmıştı. Ancak Bering boğazında okyanus buz tutmuş, kaptan bu durumu günlüğünde şöyle yazmıştı: “Deniz 10-12 feet yüksekliğinde tıpkı bir duvar gibi”.

Washington Üniversitesi’nden matematikçi Harry Stern, Cook’un yolculuğunu, uydu kayıtları, haritalar ve diğer bilgilerle inceledi. 240 yıla yakın olan bu süre zarfında Cunkchi Denizi’ndeki buz miktarının değişimi düşündürücü. Kutup bölgesindeki buz oranında ciddi bir daralma söz konusu. Stern “Şimdi kalıcı buzların kapladığı alan yüzlerce kilometre ötede” dedi. Kuzey Kutbu’ndaki buz seviyesi 1980’li yıllara bile oaranla %60-70 oranında daha az. Kutuptaki erime, küresel ısınmanın en büyük göstergesi.

Kaynak : http://phys.org/news/2016-11-captain-cook-global-today-arctic.html
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0