Bilim İnsanları, Kuşların Cıvıltılarını Sözcüklere Döken Bir Sistem Geliştirdi

31
6
2
1
1
Bilim insanları, kuşların beyin hareketlerini izleyerek öterken çalışan kasların çalışma düzenini kaydetti. Kayıtlardan yola çıkılarak yeni bir kuş şarkısı oluşturuldu. Bulguların düşünceyi sese dönüştüren bir vokal protez yapımında kullanılması planlanıyor.

Çocukken “keşke hayvanları konuşturacak bir buluş olsa” gibi cümleler kurmuş olabilirsiniz. O zaman müjdeli haberi verelim: Bunu yapabilmeye bir adım daha yaklaşılmış olabilir. ABD’li bilim insanları, sadece kuşların beyin aktivitelerini izleyerek ton, ses seviyesi ve tizlik açısından doğru bir kuş şarkısı oluşturdular. 

California Üniversitesi’nde yürütülen çalışmanın asıl odağı, zebra ispinozlarıydı. Avustralya kökenli bu küçük ve renkli kuşların beyinlerine silikon çipler yerleştirildi. Böylece şarkı söylerken kullanılan kaslar detaylı bir şekilde izlendi. Bulguların konuşma engelliler için protez oluşturmakta kullanılabileceği düşünülüyor.

Cıvıldayan kuşların beyin kasları izlendi

zebra ispinozu

Araştırmacılar, kuşların ötüşü ve şarkı söyleyişlerindeki değişkenliğin nedenini ve anlamını çözmek üzere zebra ispinozlarının beyinlerine çipler yerleştirdi. Ötüşlerden elde edilen veriler, bir bilgisayar algoritmasına yüklendi. Beyin kaslarındaki değişiklikler gözlenmeye çalışıldı.

Bilim insanları zamanı gelince bulguların konuşma engelli insanlar için kullanılabileceğini söylüyor. Şu anda bu çalışmanın düşünce yoluyla ses oluşturacak bir vokal protezi oluşturmak için kullanılabileceği düşünülüyor.

Araştırma ekibinin ileri gelen ismi Timothy Gentner, ulaşılabilecek seviyeye yönelik şu açıklamalarda bulundu: “İletişim protezlerinin şu anda bulunduğu son nokta, dakikada 20 kelime yazabilen bir aleti barındırıyor. Şimdi neredeyse düşündüğünüz anda düşüncelerinizi sesli olarak dışa vuran bir vokal protez hayal edin. Bu bizim en büyük hedefimiz.”

Kaynak : https://www.earth.com/news/mind-reading-technology-recreates-bird-song-from-brain-waves/
31
6
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
31
6
2
1
1