Türk Bilim İnsanlarından COVID-19'u Saniyeler İçerisinde Tespit Eden Tanı Kiti: e-burun

47
35
6
2
0
İstanbul Medipol Üniversitesi'nden bilim insanları, 300'den fazla hastadan alınan örnekleri bir yapay zekaya öğreterek saniyeler içerisinde %90 oranında doğru tanı koyan COVID-19 testi geliştirdi.

İstanbul Medipol Üniversitesi'nde görev alan Türk bilim insanları, yapay zeka teknolojisi kullanarak COVID-19 hastalığını saniyeler içerisinde tespit edebilen bir tanı kiti geliştirdiler. Bilim insanları, 300'den fazla hastadan alınan nefes örneklerini inceleyerek, yapay zekaya bu verileri öğretti ve cihazın saniyeler içerisinde tanı koyabilmesine olanak sağladı.

Bilim insanları, şimdilik bir prototip olarak sunulan bu cihaza "e-burun" adını verdi. 300 gönüllü üzerinde test edilen ve yakın zamanda sadece hastanelerde değil, kamuya açık alanlarda da kullanılması beklenen cihaz, %90 başarı oranına sahip.

e-burun, ilerleyen dönemlerde başka hastalıklar için de kullanılabilir

e-burun

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları'ndan Prof. Dr. Mesut Yılmaz, bu projeye ilk olarak arı sağlığı ve bal kalitesini ölçmek için başladıklarını, ardından da aynı teknolojisinin COVID-19 için tanı kiti oluşturmakta da kullanılabileceğini fark ettiklerini açıkladı. Bir yıllık çalışmanın ardından yapay zeka ile birlikte geliştirilen cihaz, saniyeler içerisinde %90 doğrulukla tanı koymaya başladı.

Söz konusu cihazı denemek için gönüllülerden bir balon şişirmeleri istendi. Balonun içine verilen nefes, daha sonra tanı kitine aktarıldı. Prof. Dr. Silahtaroğlu, konuyla ilgili "Gönüllülerin bir balon şişirmesini istedik. Balonda biriktirdiğimiz nefesleri cihaza okutarak nefeslerinde ve akciğerlerinde oluşan kimyasal aktiviteleri cihaz aracılığıyla tespit ettik" açıklamalarında bulundu.

e-burun

Silahtaroğlu'nun açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı; "Saniyeler içerisinde COVID-19’u pozitif veya negatif olarak yüzde 90’ın üzerinde tespit edebiliyoruz. Ön tanısını koyabiliyoruz. En azından riskini belirleyebiliyoruz. Bu çalışma sadece Kovid-19 hastalığının tespitiyle sınırlı kalmayacak.  Başka hastalıkları da biz yapay zekaya öğretebiliriz. Bütün donanımımız hazır. Hekimlerimiz bize hasta ve hastalık verilerini sunabilecek olurlarsa çok rahatlıkla makineye öğretebiliriz. Saniyeler içerisinde en azından bazı hastalıkları teşhisini koymuş olabiliriz."

Kaynak : https://www.dha.com.tr/istanbul/turk-bilim-insanlari-kovid19u-saniyeler-icerisinde-tespit-eden-yapay-zekayi-gelistirdi/haber-1832737
47
35
6
2
0
Emoji İle Tepki Ver
47
35
6
2
0