Apple'ın Tüm MacBook'lara Bitcoin Tanıtım Metnini Sakladığı Ortaya Çıktı: BTC'in "Sözde" Kurucusu, Davaya Hazırlanıyor Olabilir

9
6
1
1
0
Apple'ın macOS işletim sisteminin içine Bitcoin whitepaper'ı (teknik tanıtım metni) gizlediği ortaya çıktı. Apple'ın neden böyle bir şey yaptığı bilinmezken dileyen tüm Mac sahipleri, Bitcoin whitepaper'ına ulaşabiliyorlar. Bunun ortaya çıkmasının ardından ise BTC'nin kurucusu olduğunu iddia eden bir kişi, Apple'ı telif hakkı ihlaliyle suçladı.

ABD merkezli teknoloji devi Apple ile ilgili kafa karıştırıcı olduğu kadar da ilginç bir olay ortaya çıktı. Mac kullanan ve yazıcısıyla ilgili bir sorunu çözmeye çalışan bir adam, Apple'ın macOS sistemine yıllardır Bitcoin whitepaper'ı* eklediğini tespit etti. 2018 yılında piyasaya sürülen macOS Mojave ve sonrasındaki tüm macOS sürümlerini çalıştıran kullanıcılar, Bitcoin whitepaper'ına kendi bilgisayarlarından ulaşabiliyorlar.

Apple'ın Mac kullanıcılarına sunduğu yazılımlardan bir tanesi olan Image Capture'ı kurcalayan adam, bilgisayarına kendisinin eklemediği "Virtual Scanner II" isimli bir aygıtın önceden eklenmiş olduğunu gördü. Bu aygıtı irdelemeye başlayan adam, içerisinde örnek bir pdf dosyası bulunduğunu tespit etti. İşte bu örnek dosya, Bitcoin'in whitepaper'ıydı.

Siz de görüntüleyebilirsiniz

macos'ta Bitcoin whitepaper'ı

Eğer bir Mac kullanıyorsanız, siz de aşağıda anlatacağımız yöntemlerle Bitcoin'in whitepaper'ına ulaşabilirsiniz.

  • Terminal kullanacaksanız:

/System/Library/Image\ Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf

  • Finder kullanacaksanız:

Macintosh HD -> System -> Library -> Image Capture -> Devices konumuna gidin, ardından Contents -> Resources -> simpledoc.pdf

Bu arada; söz konusu whitepaper'ın geçmişte de başka isimler tarafından da tespit edildiğini ancak pek de gündem olmadığını belirtelim. 

Steve Jobs, Satoshi Nakamoto olabilir mi?

Steve Jobs

Bitcoin whitepaper'ı, 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yayınlandı. Satoshi Nakamoto, üzerinden yıllar geçmiş olsa da kim olduğu bilinmeyen bir isim. Apple'ın neden Bitcoin whitepaper'ını macOS'a gömdüğünü bilinmediği için, teknik olarak Steve Jobs'ın bile Satoshi Nakamoto olma olasılığı var. Ancak bu konuda doğrulama yapabileceğimiz en ufak bir bilgi yok...

Bitcoin’in kurucusu olduğunu iddia eden Craig Wright, Apple’ı telif hakkı ihlaliyle suçladı

Bitcoin whitepaper’ının Mac’lerde yer aldığının ortaya çıkmasının ardından lider kripto para biriminin kurucusu olduğunu iddia eden bir kişi, Apple’ı telif hakkı ihlaliyle suçladı. Bu, kripto haberlerinde ismini sıkça duyduğumuz Craig Wright’tı. Wright Twitter’da kendisini etiketleyen ve Apple’ın ihlal yaptığını söyleyen bir gönderiye “Evet” yanıtı verdi.

Kim bu Craig Wright?

Peki kimdir bu Craig Wright? Gerçekten Satoshi Nakamoto mu? Bir bilişim uzmanı olan Wright, ilk olarak 2015’te Wired tarafından yazılan bir makalede ortaya çıktı ve Bitcoin’in kurucusu olduğunu iddia etti. O günden bu yana da bu iddiasını savunmaya devam ederken kendisine karşı çıkanları da dava etmekten çekilmedi.

Wright, 2016’da Nakamoto’unun Bitcoin hesabına sahip olduğunu göstereceğini belirterek BTC’nin kurucusu olacağını kanıtlayacağını söylemişti. Ancak bunu hiçbir zaman yapmadı ve herhangi bir kanıt sunmadı. Yani Wright’ın gerçekten Bitcoin’in kurucusu olduğunu söylemek mümkün değil. Bu nedenle de eğer Apple’a bir telif davası açarsa muhtemelen başarılı olamayacak.

(*): Whitepaper, bir proje veya hizmetin tam olarak ne amaçla kullanılacağını, neler için çözüm üreteceğini anlatan teknik bir belgedir.

9
6
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
6
1
1
0