Mars'ta 20 Kilometre Genişliğinde Bir Yeraltı Gölü Keşfedildi

67
36
3
2
0
Dünya dışında bir yaşam alanı arayışı içerisinde olan bilim insanları, daha öncesinde Mars’ta büyük bir su birikintisine rastlayamamıştı. Ancak şimdilerde yapılan bir araştırma sonucu Mars yüzeyinin 1.5 kilometre altında büyük bir göl olduğu ortaya çıktı.

Dünya’nın bir süre sonra yok olacağını düşünen bilim insanları, bu sebeple insanlık için çeşitli gezegen arayışı içerisinde girdiler. Bu noktada tüm gezegenler incelenerek, bizler için gerekli yaşam alanı olup olmadığı irdelendi. Ancak yapılan çalışmalar sonucu Mars’ta herhangi bir su birikintisine rastlanmamıştı.

Bologna Üniversitesi’nde profesör olan Roberto Orosei liderliğinde işe koyulan bir araştırma ekibi, gezegende büyük bir su gölüne rastladışar. Yüzeyin yaklaşık 1,5 kilometre altında ve 20 kilometre genişliğinde olduğu tespit edilen göl, Martian olarak adlandırıldı.

Gölün detaylarını ve durumunu araştıran Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA’s) Mars Express uzay aracında bulunan bazı ekipmanlar, Mars yüzeyinin kilometrelerce altına elektromanyetik radar dalgaları gönderecek. Bu dalgalar, bir materyalden diğerine geçtiğinde (örneğin buzdan kayaya) cihaza haber verecek. Yapılan bu çalışma sonucunda bilim insanları, Mars yüzeyinin altında ne tür bir etkileşim olduğunu da belirleyebilecekler.

Öte yandan bu keşfin ilk olmadığını da söylemekte yarar var. Mars’ın buzun yanı sıra az miktarda su buharı içerdiği daha önceden de biliniyordu ancak bu denli büyük bir göl daha öncesinde bulunamamıştı. Bu sebeple şu anda yapılacak olan çalışmalar, dünya dışı bir yaşamın olup olmadığının keşfedilmesinde önemli rol oynayacaktır.

Kaynak : https://futurism.com/martian-lake-liquid-water/
67
36
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
67
36
3
2
0