Mars Yolculuğu Astronotların Beyinlerinde Ciddi Hasarlara Sebep Olabilir!

0
0
0
0
0
Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre, Mars'a yapılacak bir yolculuk sırasında astronotların maruz kalacakları radyasyon, insanoğlunun henüz başa çıkabildiği miktarların çok ötesinde.

Mars’a ayak basılmasının insanlık ve teknoloji adına büyük bir adım olacağı kuşkusuz. Ancak bu konuda yapılan son araştırmaların sonuçları hiç de iç açıcı görünmüyor. Zira bilim insanlarına göre; Mars’a yolculuk eden astronotların beyinlerinde ciddi hasarlar meydana gelebilir, hatta astronotlar orada ne yapacaklarını ya da nasıl geri döneceklerini bilemez hale bile gelebilirler.

Uzayda yolculuk yapmak, aynı zamanda insan vücuduna oldukça ciddi etkileri olan radyoaktif kozmik ışınlara da maruz kalmak anlamına geliyor. Kaliforniya Üniversitesi’nde kobaylar üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bu ışınlara maruz kalan kobayların beyinlerinde oluşan hasar 6 ay sonra bile gözlemlenebiliyor. Beyinde bulunan nöronların etkilenmesiyle birlikte, hafıza ve öğrenme kapasiteleri gözle görülür biçimde düşüyor.

Kemirgen kobayların maruz bırakıldığı radyasyon seviyesinin, Mars yolculuğu sırasında astronotların karşılaşacak olduğu miktarın ancak yarısı kadar olduğunu da düşünecek olursak, konunun vahameti daha da net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ayrıca astronotların gittikleri yolu geri dönecekleri, yani maruz kaldıkları radyoaktif kozmik ışın miktarının ikiye katlanacağı detayı da unutulmamalı.

Her ne kadar uzay mekiğinin uyku bölümü gibi önemli ve uzun vakit geçirilen bölümlerinde bulunan radyoaktif kalkanların geliştirmesi ya da astronotların vücutlarını bu kozmik ışınlardan koruyacak yeni ilaçlar bulunması gibi çalışmalar yapılıyor olsa da, soruna dair kesin bir çözüm henüz bulunabilmiş değil.

Özetle, ya ilk insan Mars’a gitmeden önce bu soruna bir çözüm bulunacak, ya da Mars’a ayak basan insan geri dönemeyecek, dönse de bir şey hatırlamayacak.

Kaynak : http://www.geek.com/tech/mars-astronauts-risk-long-term-brain-damage-1675301/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0