NASA, Dünya'mızı Isıtan Güneş'in Sesini Paylaştı

44
20
5
2
2
Güneş'i yakından inceleyemeyen NASA, Güneş'in sesini kaydedip, bilgiye dönüştürüyor. Ses frekansını, insanların duyabileceği seviyeye getiren NASA, Güneş'in sesini paylaştı.

NASA’da çalışan bilim insanları güneşi yakından inceleyemedikleri için Güneş’in çıkardığı ses frekansını dinliyorlar. Güneşin çıkardığı ses dalgaları Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA’nın Güneş ve Heliosforik Gözlemevi SOHO’da kaydediliyor. Gönderilen ham veriler, Stanford Deneysel Fizik Laboratuvarı’nda araştırmacılar tarafından filtrelenip, hızlandırılıyor ve en sonunda insanın işitebileceği seviyeye getiriliyor.

NASA’nın paylaştığı bilgilere göre,  ses dalgaları adeta güneşin etrafında ve içinde dolaşıp dalgalanıyor. SOHO’dan yollanan ham veriler Stanford Deneysel Fizik Laboratuvarı’na geldiğinde, güneşin doğal titreşimleri yakalanıyor ve dinamik hareketlerin somut temsili sağlanıyor. Sesler, ulaşılmaz güneşin fiziği ve hareketleri ile ilgili bilgilere dönüşüyor.

Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde yer alan Heliophysics Science Bölümü'nden sorumlu direktör yardımcısı Alex Young, “Güneş'in içine bakmanın basit yollarına sahip değiliz. Güneş'in içine zoom yapmak için mikroskopumuz yok. Onun yerine bir yıldız ya da Güneş’in titreşimi onların içini görmemizi sağlayabiliyor" dedi.

Bu titreşimler, bilim insanlarının Güneş'in içindeki patlamaları ve koronal kütle atımları gibi bir dizi karmaşık hareketin incelenmesine olanak sağlıyor. “İçerisinde dolaşan devasa güneş enerjisi nehirlerini görebiliyoruz. Sonunda Güneş'in katmanlarını ve karmaşıklığını daha iyi anlamaya başlıyoruz” diye belirten Young, “Bu basit ses bize bir yıldızın içinden bize bir bilgi veriyor. Bence bu oldukça havalı bir şey” diyor.

Kaynak : https://boingboing.net/2018/07/25/hear-the-sounds-of-the-sun.html
44
20
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
44
20
5
2
2