NASA’nın Mars Projesine 1 Milyon 200 Bin Türk Vatandaşı Başvurdu

93
34
8
1
1
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, 2020 yılında Mars’a yeni bir araç gönderecek. Projenin en önemli aşamalarından olan tanıtım ayağında ise ‘Mars’a İsmini Gönder’ kampanyası düzenleniyor. Şu ana kadar Dünya çapında yapılan 3 milyon 200 bin başvurunun 1 milyon 200’i Türkiye’den gerçekleştirildi.

Mars üzerindeki olası yaşam koşullarını araştırmak zor iş. Her ne kadar bize en yakın gezegen de olsa Mars’a sıradan bir aracın ulaşması 6 ayı buluyor. 2000’li yılların başından bu yana gezegende görev yapan üstün teknolojili araçlar ise insanoğlunun sonraki konak gezegeni için araştırmalar yürütüyor. 

Gezegen yüzeyine 2030’lu yıllara gelmeden insanlı yolculukları başlatma hedefi için artık sadece NASA değil, SpaceX gibi özel uzay şirketleri ve diğer uzay ajansları da çalışıyor. Böylesine büyük ve önemli projelerin çok önemli bir aşaması var: Halkla ilişkiler. 

mars 2020 türkiye

NASA’nın gerçekleştirdiği projeler için yürüttüğü iletişim çalışmaları, her zaman üst düzey oldu. Geçtiğimiz yıllarda Mars için üretildiğini söyleyip insanlara tanıttığı panzer boyutlarında aracın aslında dekordan ibaret olması da bunun en büyük göstergesiydi. Yine de bir şekilde yapılan projelerin hedeflenen bilinirliğe ulaşması sağlanıyor. Bazı projelerde ise bu hedefin üzerine bile çıkılıyor. Hele hele mesele Mars olunca, proje Türkiye’de de duyulursa olay büyük patlak veriyor. 

NASA’nın 2020 aracı için düzenlediği kampanyaya Türk vatandaşlarından rekor düzeyde katılım var. 24 Mayıs sabah saat 10.00 itibariyle, ülkemizden 1,2 milyon bilet kesildi:

NASA’nın kampanyasına katılanlar basit bir bilet görseli alıyor, bunu sosyal medya hesaplarından paylaşıyorlar. Bu biletler, pek çok kişiyi ‘Mars’a insan götürme çekilişi’ olduğu yönünde yanıltsa da aslında her şey bundan ibaret. 

Ayrıca Türkiye, Hindistan ve Çin gibi nüfus açısından çok daha kalabalık rakiplerini de geride bıraktı. Ülkemiz katılım/nüfus oranı açısından da zirvede. En yakın rakibi olan ikinci sıradaki ABD ile aramızda yaklaşık olarak 800 bin fark var. NASA’nın ABD’li bir devlet kuruluşu olduğunu, bu tarz halkla ilişkiler projelerinin öncelikle ABD vatandaşlarını hedeflediğini düşündüğümüzde bu fark oldukça şaşırtıcı. 

Ülkemiz vatandaşlarının uzaya olan ilgisi mi desek, Mars’ın gözümüze güzel bir alternatif olarak görünmesinden mi desek bilemedik. An itibariyle Mars’a ismini gönderen vatandaşlarımızın nüfusu 63 ilimizden daha fazla. Bu sayı giderek artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Eğer isterseniz siz de buraya tıklayarak Mars 2020 aracı için isminize özel bilet kestirebilirsiniz. Kalkış, 2020'nin Temmuz ayında ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Üssü'nden gerçekleşecek :)

93
34
8
1
1
Emoji İle Tepki Ver
93
34
8
1
1