NASA, Starliner'ın İlk Uçuşunu Ertelediğini Duyurdu

5
2
1
1
0
NASA, Starliner uzay aracı üzerinde daha çok çalışmaları gerektiğini belirterek ilk test uçuşunu ertelediklerini duyurdu.

Haftalardır konuşulan söylentiler sonunda doğrulandı ve NASA, Boeing’in Starliner uzay aracının Nisan ayında yapılacak olan uçuş testlerini Ağustos ayına ertelediğini duyurdu. Ayrıca duyuruda test uçuşu ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek olan ilk ekibin hareket edecekleri tarih de ileriye alındı. Normalde ekibin 2019 bitmeden uçuşu gerçekleştirmesi planlanıyordu. Ekibin ne kadar süre istasyonda kalacağı ise henüz belli değil.

Uçuşun ertelenmesi ile NASA, gönderilen ekibin daha uzun süre istasyonda kalabilmelerini sağlayacak yollar araştıracak. NASA Şubat ayında, Boeing'in Starliner ve SpaceX’in Dragon uzay araçlarının yola çıkmalarını beklediği için bazı hazırlıklara da başlamıştı.

Boeing, Starliner'ı geliştirilirken birçok teknik problem ile karşılaşmıştı. Şirket, Haziran 2018’de yapılan tahliye testlerine hazırlanırken yaşanan duraksama yüzünden sıkıntı yaşamıştı. Yaklaşık bir yıl geçti ve Boeing hâlâ normalde 2018’in ortalarında yapılması gereken Starliner’ın dur kalk sistemindeki ateşleme testini gerçekleştirmedi.

NASA resmi olarak yaptığı açıklamada yörüngesel testlerin Nisan ayından Ağustos ayına ertelendiğini, mühendislerinin Starliner’ın performansı üzerinde daha çok test yapması gerektiğini söyledi.

Resmi olarak yapılan bu erteleme gösteriyor ki SpaceX, yörüngeye insanların ulaşmasını sağlayacak ilk özel şirket olabilir. Şirket, geçen ay başarı ile sonuçlanan uçuş testinden sonra Dragon ekibi için gelecek ay tahliye testleri yapmayı planlıyor. Diğer testler de başarılı olursa Dragon ekibi bu yılın sonuna doğru uçuş gerçekleştirebilir.

Kaynak : https://arstechnica.com/science/2019/04/boeing-officially-delays-starliner-test-flight-to-august/
5
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
1
1
0