Neden 50 Yıl Öncesini Hatırlarken 6 Yaşından Öncesini Hatırlamayız?

97
10
9
5
4
Beynimiz, dünya üzerindeki en saygı duyulacak varlıklardan biridir. Oldukça esrarengiz olan bu organımız, kendine ait farklı koleksiyonlar oluştursa da bazı anılarımızı neden olduğunu anlamadığımız biz şekilde siliyor.

Yaşımız kaç olursa olsun geçmişe ait biriktirdiğimiz anılar bizler için önemlidir. Ancak 3.5 yaşından önceki birçok anı aklımızdan silinip gidiyor. 80 yaşındaki bir kişi 7 yaşında yaşadığı bir olayı hatırlarken, 15 yaşındaki bir kişinin bile 3.5 yaşından öncesini hatırlayamaması gerçekten de gizemli bir olgudur. Yani aradaki geçen süre bu noktada hiçbir şey değiştirmiyor ve çoğu insan erken çocukluk dönemini bir türlü hatırlayamıyor.

Konu hakkında yapılan çalışmalarda, işin daha da vahim olduğu insanlara da rastlandı. Öyle ki bazı kişiler 6 yaşından öncesine dair sadece büyük etki yaratabilmiş anıları hatırlayabildiler. Bu gizemli konunun büyüsüne kapılan bilim insanları ise neden zihnimizin bizlere böylesine bir oyun oynadığını incelemeye koyuldular.

Elde edilen sonuçlar ise bir hayli şaşırtıcıydı. Bebeklerin doğduktan sonra beyinleri adeta Samanyolu’nda bulunan yıldızlar gibi yaklaşık 86 milyar nöron içeriyordu ve bebekler bilgileri büyük bir hızla emerek saniyede 700-1.000 yeni sinaptik bağlantı oluşturuyorlardı. Yani bu dönem, bebekler için inanılmaz hızlı bir gelişme ve öğrenme dönemini ifade ediyordu.

Öte yandan durumun daha net anlaşılabilmesi için bilim insanları fareler üzerinde etkili bir deneye imza attılar. Deney kapsamında yetişkin ve bebek farelere bir kafes içerisinde hafif elektrik şokları verildi. Bir süre sonra bebek fareler kafese tekrar dönerken,  yetişkin fareler kafesin yakınından bile geçmediler.

27 yaşındaki HM hastası bir genç, 7 yaşındayken bisiklet kazası sonucu bir epilepsi krizi geçirdi. Olay sonrası sorulan soruları hatırlayamadığı için cevaplayamayan gençten bir yıldız çizmesi istendi. Daha önce hiç pratik yapmamasına rağmen genç yıldızı çizebildi. Aslına bakarsanız bu durum, bebeklerde de benzerlik gösteriyordu. Öyle ki bebekler de yeni bilgiler öğrenebiliyor ancak kazandıkları süreci hatırlayamıyordu. Diğer yandan bilim insanları, kazanılan yeni hücrelerin eskilerinin yerini aldığı için gelişen hafıza yeteneğine karşılık eski anıları da silmiş olabileceğini ifade ettiler. Bu noktada anılar tamamen gitti mi, yoksa erişilmez bir yerde duruyorlar mı bilinmez, ancak bazılarımızın 3.5, bazılarımızın da 6 yaşından önce yaşadıkları hala belirsizliğini koruyor.

Kaynak : https://thesciencepage.com/why-cant-we-remember-memories-from-early-childhood/
97
10
9
5
4
Emoji İle Tepki Ver
97
10
9
5
4