Türkiye'nin Batısındaki Neredeyse Tüm Şehirlerden Görülen Meteorun Görüntüleri [Video]

108
25
6
5
3
Türkiye'nin Batısındaki Neredeyse Tüm Şehirlerden Görülen Meteorun Görüntüleri [Video]
Bu akşam saat 21.30 sularında Türkiye'nin batısındaki neredeyse tüm şehirlerde gökyüzü yaklaşık 2 saniye boyunca aydınlandı. Atmosfere giren bir meteorun yanmasıyla oluşan bu aydınlık, şu anda devam eden Perseid meteor yağmurunun bir parçasıydı.

Her yıl düzenli olarak gerçekleşen Perseid meteor yağmuru, bu yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde zirve yapmıştı. Ancak Perseid meteor yağmuru bitmiş değil, etkisini giderek kaybeden doğa olayı, 20 Ağustos tarihinde son bulacak. Bu nedenle süreç bitene dek Dünya atmosferine giren meteorları çıplak gözlerle görmek mümkün. 

Ege ve Marmara bölgelerinin neredeyse tamamı ve Akdeniz ile İç Anadolu bölgesinin batısındaki şehirler, bu gece 21.30 sularında aydınlandı. Söz konusu meteor, belki de son zamanlarda görülen en parlak cisimlerden birisiydi. 28 Mayıs 2020'de en az 5 şehrimizde görülen meteora kıyasla daha çok vatandaş sosyal medyadan paylaşım yaptı.

18 Ağustos 2020'de görülen meteorun görüntüleri:

Görüntüler farklı şehirlerde yaşayan vatandaşlara ait olduğu için doğrudan şehir isimlerini içeriyor. Ancak genel olarak Türkiye'nin batısındaki neredeyse tüm şehirlerin olaya tanık olduğunu söylemek mümkün.

Meteor neden mavi ve yeşil renklerde ışık saçtı?

Atmosfere girdiği için yanmaya başlayan meteorlar, içerdikleri materyallere göre farklı renklerde ışık saçar. 18 Ağustos 2020 tarihinde görülen meteorun da mavi ve yeşil renkte ışık saçmasının nedeni, magnezyum yoğunluklu bir gök cismi olmasından kaynaklanıyor. Atmosfere giren meteorlar, mavi ve yeşil dışında sarı ve turuncu geçişli (sodyum), sadece sarı (demir), mor (kalsiyum), kırmızı (nitrojen ve oksijen) renklerinde ışık saçabiliyorlar (NASA, 2014).

108
25
6
5
3
Emoji İle Tepki Ver
108
25
6
5
3