Nestle, Kit Kat Çikolatası İçin Açtığı ve 16 Yıl Süren Davayı Kaybetti

41
20
12
5
5
Nestle, sahip olduğu çikolatası Kit Kat’ın şeklinin kendisine ait olduğunu öne sürdüğü davayı kaybetti. 16 yıl gibi uzun bir süredir devam eden davanın sonucu, firma tüm AB ülkelerinde tanınmadığı için başarısız sonuçlandı.

Nestle’nin Kit Kat isimli çikolatasını eminim ki hepimiz görmüş, merak edip yemişizdir. Diğer çikolatalara nazaran daha farklı bir şekle sahip olan Kit Kat’ın görüntüsü de aslına bakacak olursanız uzun bir süredir davalıktı. Nestle bu noktada Kit Kat çikolatasının şeklinin kendisine ait olduğunu savunsa da firma telif haklarını alamadı.

Geçmişe gidecek olursak, dava Cadbury, Milka, Oreo, Toblerone ve Cadbury marka çikolataların sahibi olan Mondelez firması ile Nestle arasındaki sert rekabete dayanıyor. Nestle, Kit Kat isimli çikolatasını 1935 yılında çıkarmış olmasına karşın, Norveçli Mondeles şirketi Kvikk Lunsj marka çikolatasını 1937 yılında çıkarmıştı.

Ancak gelin görün ki bu iki marka, çikolata piyasasında 65 yıl boyunca durduktan sonra Nestle, 2002 yılında bu şeklin telif hakkını almaya karar verdi ve ilgili başvuruları yaptı. Avrupa Birliği 4 yılın sonunda Nestle’ye telif haklarını vermiş olmasına karşın Mondelez, karara şiddetli bir biçimde itiraz etti. Sonrasında 2016 yılında bir alt mahkeme, Nestle’nin her AB ülkesinde tanınır olduğunu kanıtlamasını istedi ancak gel gelelim Kit Kat’ın sahibi Nestle; Belçika, İrlanda, Yunanistan ve Portekiz’de tanındığına dair kanıtlar elde edemedi.

Hal böyle olunca hükme tüm taraflar karşı çıktı. Ürünün tanınır olmaması sebebi ile telif hakkını alamayan Nestle, bu nedenle de Kit Kat’ın şeklinin kendisine ait olduğunu kanıtlayamadı. Nestle bu aşamadan sonra olayı kabullenir mi yoksa mücadelesine devam eder mi bilinmez ancak kararın Nestle açısından üzücü olduğu oldukça açık.

41
20
12
5
5
Emoji İle Tepki Ver
41
20
12
5
5