Her ne kadar çok nadir yaşanıyor olsalar da uçak kazalarıyla ilgili duyduğumuz haberler, uçak korkusunun oluşması için yeterli olabiliyorlar. Bunun dışında yerden metrelerce yükseklikte olmak bile çoğumuz için başlı başına bir korku ögesi olabiliyor. Vermont Üniversitesi’nden psikolog Matthew Price, uçak fobisinin oluşmasına birçok durumun sebep olabileceğini belirterek şunları söylüyor: "Daha önceki bir uçuş deneyi, bir uçak kazası haberi alma ya da kapalı mekânda seyahat duygusu bu korkuya neden olabilir." Örneğin İngiliz şarkıcı David Bowie, 1970’li yıllarda Kıbrıs’tan fırtınalı bir günde uçakla yaptığı seyahatten sonra bir daha uçağa binmemiş. Peki ortaya çıkış sebebi her ne olursa olsun, uçak korkusu nasıl yenilir?
Uçak korkusu, aslında üstesinden gelinebilecek bir korku. Bazı kimseler, bu korkuyu yenmek için kendilerince yöntemler geliştiriyorlar; kulaklık takmak, alkollü içkiler içmek ya da gevşetici ilaçlar almak gibi. Uzmanlar ise ağızdan nefes alıp burundan vermenin, kişinin bunu yaptığı sırada kendi kendine ‘sakin ol’ ya da benzer rahatlatıcı bir kelimeyi tekrar tekrar söylemesinin rahatlatıcı olacağını söylüyorlar.
Bunun dışında uçakların çalışma mekanizmasını bilmek de işe yarayabilir. Uçağın türbülansa girmesi, onlarca kez yaşamış olmamıza rağmen her seferinde bir tedirginlik yaratır. Eğer yolcu hava türbülansının neden oluştuğunu öğrenirse, aslında çok da korkulacak bir durum olmadığının farkına varacaktır.
‘Yok abi, bunlar beni kesmez’ diyorsanız bazı tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz. Örneğin hipnoterapi, psikoterapi ya da bilişsel davranış terapisi uygulanan kişinin (hasta demeyelim) endişesinin nasıl geliştiği ve üstesinden nasıl gelineceği ortaya çıkarılabilir.
Son bir yöntem daha var; sanal ortamda uçak simülasyonuna binip korkularla direkt olarak yüzleşmek. Uzmanlar bunun çok etkili bir adım olduğunu, uçuşun hangi aşamasında endişe doğuyorsa terapist önderliğinde o kısım üzerinde kontrollü bir şekilde durulması gerektiğini söylüyorlar.