Otomobil Üreticilerinin Emisyon Testlerini Yine Manipüle Ettikleri Ortaya Çıktı

26
5
3
2
1
Avrupa Komisyonu, otomobil üreticilerinin 2020’de yürürlülüğe girecek yeni standartları manipüle etmek istediklerine dair ciddi kanıtlar buldu. Bu kez emisyon testlerinin sonuçlarını değiştirerek paçayı kurtarmak yerine, oldukça garip bir yol tercih ettiler.

Volkswagen’nin Dieselgate skandalından sonra bir grup şirket yöneticisi tutuklandı. Bu skandal pek çok benzer vakanın da fark edilmelerini sağladı. Ardından üreticilerin büyük bir kısmı elektrikli otomobil üretimi konusunda yatırımlarını arttırdılar. Mevcut petrol yakıtlı otomobillerdeki emisyon sorunlarının çözüldüğünü düşündük fakat çözülmemiş.

Volkswagen’in 2015 yılında yaşattığı ve etkileri hala devam eden Dieselgate skandalının çıkış noktası, bir yazılımla sonuçları değiştirmekti. Bu yazılım testler sırasında emisyon sonuçlarını düşük göstererek araçları piyasaya sürmeyi kolaylaştırdı. Avrupa Komisyonu tarafından keşfedilen yeni hile ise oldukça farklı.

Brüksel’den gelen sonuçlara göre, 2020’de standartlaşması beklenen emisyon değerlerinde “yapay bir artış” gerçekleştirildi. Bunun nedeni önümüzdeki uzun yıllar boyunca emisyon değerleri için 2020’deki değerlerin referans olarak alınacak olması. Hatta 2020 seviyesi bir çıkış noktası olarak maksimum düzeyi belirleyecek. Kısacası 2020’de standartlarla oynamak, uzun yıllar boyunca paçayı kurtarmak demek.

Financial Times’dan gelen detaylara göre otomobil üreticileri, bu hileyi gerçekleştirerek neye karıştıklarının farkına bile varmadılar. Süreç içerisinde birden fazla şirketin de olduğu söyleniyor. Raporlardan dikkat çekici bir kısım şöyle:

İki farklı araçtan elde edilen test sonuçlarında kasıtlı bir değişim yaratıldığı ortaya çıktı. Raporlarda “Testler bitmiş bir aküyle başladı, test sırasında aküyü şarj edebilmek için fazla yakıt tüketildi” gibi cümleler yer alıyor.

Son dönem araçlarındaki “stop-start” teknolojisi, araçlar boştayken emisyon yapmamak için motoru kapatan bir sistem. Testler esnasında bu özelliğin devre dışı bırakıldığı da söylenerek, test aşamasındaki emisyonun doğal gözükmesi sağlanıyor. Ayrıca karbondioksit emisyonlarında önemli bir artışa neden olan “vites değiştirme stratejileri” keşfedildiği, bu stratejilerle de emisyon sonuçlarının yükseltildiği söyleniyor.

Peki otomobil üreticileri neden emisyon testlerinde yüksek sonuçlar almak istiyor, bunun için çabalıyorlar? Cevap çok basit: Bu testlerin sonuçları 2020 standartlarını belirleyecek, bu standartlarda uzun yıllar uygulanacak standartları belirleyecek. Dolayısıyla 2020 için ne kadar yüksek emisyon sonuçları elde ederseniz, baraj o kadar yüksek olur. Çok saçma, fakat uygulanan şey tam olarak bu. 

Üreticiler bir daha Dieselgate benzeri skandallar yaşamak istemedikleri için, kolayca geçebilecekleri emisyon testlerine tabi tutulmak istiyorlar. Bunun için pek çok etik dışı yol denedikleri anlaşılıyor.

Kaynak : https://jalopnik.com/automakers-are-already-cheating-emissions-again-in-the-1827846464
26
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
26
5
3
2
1