Sabahları Poğaça Yedikten Sonra Midenizin Yanmasını Hafife Alıyorsanız Bu Yazıyı Okuduktan Sonra Fikriniz Değişecek!

21
12
4
4
2
Dumanı üstünde, sıcacık, ağızda dağılan bir poğaça... Ne kadar cazip geliyor değil mi? Peki iki saat sonrasında mideyi cayır cayır yakmasına ne demeli?

Hem de öyle bir yanma ki mide asidiniz her an boğazınızdan geçip ağzınıza gelecekmiş gibi. Bir de reflünüz, gastritiniz varsa yediğinize pişman eder sizi.

Yoksa da çok sık tükettiğiniz takdirde çeşit çeşit hastalığa davet çıkarırsınız, ne de olsa el kadar poğaçada bile yüzlerce kalori bulunuyor.

Peki poğaçanın içinde ne var da mideyi adeta krematoryuma çeviriyor?

mide yanması

Ne un ne de yağ, asıl sorumlu "poğaça hamurundaki maya"dır. Bazı kötü fırın ve pastaneler, poğaçaların büyük görünmesi için yarınlar yokmuş gibi basıyorlar mayayı. Bu nedenle poğaçanın puf gibi şişkin olmasına aldanmamak gerekiyor.

Defalarca kullanılan, makine yağından hallice kalitesiz yağlar da elbette zararlıdır ancak mideyi yakan en önemli faktör bunlar değildir.

maya

Örneğin aynı yağın kullanıldığı ve içinde maya bulunmayan bir tuzlu kurabiye mideyi yakmazken poğaçalar yakar. Mide yanmasının nedeni, hamura katılan mayanın fermantasyon süresi ve hamurun sıcaklığıyla ilgilidir. Bu nedenle, yanlış fermantasyon yapmayan kaliteli fırın ve pastaneleri tercih etmenizde fayda var.

Vücut, fazla mayayı atmak için birtakım antikorlar üretir; özellikle de maya alerjiniz varsa ve vücudunuz maya proteinine duyarlılık gösteriyorsa belirtiler daha fazla görülür.

Deride dökülmeler, baş dönmesi, eklemlerde ağrı, şişkinlik, mide ekşimesi, bulantı gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Mayalı besinleri tükettiğinizde bu tip şikayetleriniz çok fazlaysa mutlaka gıda alerji testi yaptırmalısınız.

20 gün boyunca her gün iki adet poğaça yerseniz vücudunuzda şu büyüklükte bir yağ kütlesi oluşacaktır:

poğaça mide yanması

Her gün kahvaltıda en az iki poğaça yiyen insanların kanında şekerden dolayı tortulaşma oluşur ve kılcal damarlar tıkanır. Kilo sorununa ek olarak ciddi kalp ve mide sağlığı sorunlarına da yol açabilir.

Poğaçadaki margarin de sağlığa zararlıdır. LDL denilen kötü kolesterolü yükseltir, hatta anne sütünün kalitesini de düşürür. Bağırsak sağlığını bozar ve tuvalete çok sık çıkmanıza neden olur.

Poğaça vb. gıdalar, özellikle de çocukların beyin gelişimini kötü ekileyip dikkat eksikliğine ve hiperaktive bozukluğuna neden olabiliyor.

poğaça

Psikolog Nejla Avcı, toplumun yarısından fazlasında hiperaktive bozukluğu olduğunu söyleyerek şu uyarılarda bulunuyor: Aşırı şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler beyin gelişimini kötü etkiler. Her türlü poğaça ve börek gibi yiyecekler hiperaktive ve dikkat eksikliği bozukluğuna tavan yaptırıyor. Şeker de verdiği aşırı enerji nedeniyle beyni olumsuz etkiliyor. Zaten beyin hareketliyken ekstra bir şey verdiğiniz zaman ya kilo yapacak yada çocuklarınızı hareketli yapacak. İki şekilde de zarar verecek.

İşte bütün bunlar da poğaçanın, yanma sorunundan daha ciddi sorunlara neden olduğunu gösteriyor.

Son dönemde mide yanması şikayetleriniz arttıysa "İç Hastalıkları" veya "Gastroenteroloji" bölümüne gitmenizi öneririz.

21
12
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
21
12
4
4
2