Tümü Webekno

Kategoriler

Hakkımızda Yazarlar Ödüllerimiz Künye Gizlilik İletişim
  1. Webtekno
  2. Otomobil

ÖTV'siz Araç Alımıyla İlgili Düzenleme Meclis'ten Geçti: İşte Şartlar!

Webtekno'yu Google'a ekleyin

Engellilere yönelik ÖTV'siz araç alımıyla ilgili yapılan düzenleme TBMM'de kabul edildi.

ÖTV'siz Araç Alımıyla İlgili Düzenleme Meclis'ten Geçti: İşte Şartlar!

TBMM'de kabul edilen yeni düzenleme, engelli vatandaşların ÖTV muafiyetli araç alımında önemli değişiklikler getirdi. Özellikle ortopedik engelli bireyler için kapsam genişletilirken, sistemin kötüye kullanımını önlemek adına bazı sınırlamalar da getirildi.

Yeni düzenlemeye göre %40 ve üzeri ortopedik engeli bulunan vatandaşlar, artık sürücü belgesi alamasa bile ÖTV’siz araç satın alabilecek. Böylece daha önce bu haktan yararlanamayan birçok kişi için araç sahibi olmanın önü açılmış oldu.

Aracın en az %40 yerli üretim olması gerekecek

2

Dikkat çeken bir diğer yenilik ise fiyat ve yerlilik şartı. 2026 yılı itibarıyla vergiler dâhil fiyatı 2 milyon 873 bin 972 TL’nin altında olan araçlar ÖTV muafiyeti kapsamına girecek. Ayrıca satın alınacak aracın en az %40 yerli üretim olması zorunlu hâle getirildi. Bu kapsamda, Türkiye’de üretilen yerli ve bazı yabancı markaların modelleri tercih edilebilecek.

Düzenleme yalnızca binek otomobilleri değil; motor hacmi 2800 cm³’ü aşmayan kamyonet, panelvan ve arazi araçlarını da kapsıyor.

Son olarak yeni kurallar araç sahiplerini zamanlama konusunda daha dikkatli olmaya zorluyor. ÖTV’siz alınan bir araç 5 yıl sonra cezasız şekilde satılabilecek ancak yeni bir ÖTV’siz araç almak isteyenler ilk alım tarihinden itibaren 10 yıl beklemek zorunda kalacak.

YORUMLAR

(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır. (0)
M
Mustafa Yusufoğlu 1 ay önce
Hocam şimdi biz 2021 ağustos ayında ötv muafiyetli araç aldık 10 yıl yasası gelmeden önce şimdi ben tekrar ne zaman araç alabilirim 2026 ağustosmu 2031 ağustosmu
Abidin Demiroğlu (Ado) 1 ay önce
Geriye dönük yasamı olur.genisletme değil daraltma olacak haberin özeti
Remzi Aslan 1 ay önce
annem 65 yaşında ve 67 engeli var ve ehliyeti yok ozel tertibatli ötv siz araca alabilir mi ve başkasi kullanabilir mi?
muhammet kırmızı 1 ay önce
Ortapedik engelli raporu olanlar yararlanıyor bir başkası kullanabilir
Tüm yorumlar yüklendi (3 yorum)