Renklerin Kokusunu Almanızı Sağlayan Bir Maske Geliştirildi

19
2
1
1
0
Eğer sinezteziye sahip değilsiniz, 'renkleri koklamak' tabiri sizin için imkansız görünebilir. Ancak böyle bir durum var ve bunu yapay yollarla deneyimlemek artık mümkün.

Sinezteziye sahip insanların renkleri koklayabildiğini daha önce duymuş olmalısınız. Bir uzay mühendisi olan Zachary Howard, duyum ikiliği yaşayan sinezteziye sahip insanların yaşadıklarını deneyimlemek istedi. Cihazın nasıl çalıştığını merak ettiyseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Bu deneyimi yaşamak için renkleri kokuya dönüştüren Howard'ın geliştidiği cihaz, ilk olarak parmağındaki bir algılayıcı nesnenin kokusunu saptıyor ve kolundaki kolçağa iletiyor. İçerisinde Intel Edison çipi bulunan kolçak, rengi analiz edip kırmızı, yeşil ve mavi bileşenlerine ayırarak RGB sinyalleri yaratıyor. Çip koku salınımını kontrol ediyor. Kırmızı, yeşil ve mavinin birleşimine dayalı, her bir renge özgü üç tüp özel kokulu yağ, kokuların karışımını oluşturan bir maskeye açılıyor.

Howard kırmızı için greyfurt, yeşil için çay ve mavi içinse lavanta kokularını tercih ediyor. Son olarak da tüplerin üzerindeki iki küçük fan kokuyu maskeyi takanın burnuna taşıyor.

Zachary Howard tüm bu çalışmaların sonucunda ilk olarak bir gri duvara dokundu çıkan sonuç ise tüm kokuların bir karışımı oldu. Howard, 'lavanta dalgası' adı verdiği mavi cisimlere dokunmayı sevdiğini söyledi. İzlerken dahi oldukça ilgi çekici görünen bu deneyimi yaşamak oldukça hoş olurdu doğrusu. 

19
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
2
1
1
0