Rus Kozmonotların Maaşları Ne Kadar?

42
25
6
5
4
Rus kozmonotlar ve diğer ülkelerin astronotları, birçoğumuzun hayalindeki mesleği icra ediyorlar. Peki Rus kozmonotlar, astronotlar kadar kazanıyorlar mı? Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, İzvestiya gazetesine kafamızda fikirler oluşturabilecek ayrıntılar verdi.

Kaçımız bir kez olsun uzaya çıkmak istemedi ki? Elbette astronotluğun ve kozmonotluğun ne kadar zor olabileceğini tahmin edemiyoruz fakat diğer meslekler ile arasında en büyük fark bulunan meslek, büyük ihtimalle astronotluk veya kozmonotluktur. Peki, bu kadar önemli bir meslekte görev yapanlar ne kadar kazanıyorlar?

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, İzvestiya gazetesine bir açıklama yaptı. Yaptıkları açıklamaya göre kozmonotların maaşları; NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Hava Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı’nda (CSA) görev yapan astronotlar ile benzer miktarda ancak kozmonotların aldıkları maaşlar arasında farklılıklar da bulunmakta.

Kozmonotlar ne kadar kazanıyor

Roscosmos’un açıklamasına göre aday kozmonotlar, Yuri Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi’nde tam zamanlı olarak çalışıyorlar. Maaşları ise Rusya Kozmonotlara Yönelik Maddi Destek Düzenlemesi kapsamında veriliyor. Kişisel verilerin korunması için düzenlenen kanun dolayısıyla maaşlar net olarak açıklanmıyor.

Yapılacak düzenleme ile kozmonot adaylarının maaşlarının 60.900 ruble (yaklaşık 5.100 TL), kozmonotların 63.800 ruble (yaklaşık 5.350 TL), kozmonot eğitmenlerinin ise 88.450 ruble (yaklaşık 7.450 TL) olması bekleniyor.

Kozmonotlar ne kadar kazanıyor

Kozmonotlar tabii ki sabit bir maaş almıyorlar. Muhtemelen bir maaştan fazla olacak şekilde ek ücretler de almaktalar. Verilen görevleri başarıyla yerine getirebilmiş kozmonot adayları, kozmonot ve eğitmenlere her ay maaşlarının çeyreği kadar ek ücretlendirme ödenebiliyor. Yıllık başarıya göre de bir maaş ikramiye alabiliyorlar.

Buraya kadar verilen detaylar, yeryüzünde görev yapmakta olan kozmonotlar için geçerliydi. Peki hayallerimizi yaşayan ve uzaya giden kozmonotlar ne kadar kazanmakta? Yapılan açıklamaya göre uzaya giden kozmonotlar, aylık 69.600 ruble (yaklaşık 5.900 TL) kazanıyorlar. Tabii ki ücretlendirme bununla kalmıyor ve uzay görevine gittikleri için ek ücretler de ödeniyor. Ek ücretin tam miktarı açıklanmadı fakat görevin zorluğuna ve uzunluğuna göre değişiklik gösterdiği belirtildi. 

Kozmonotlar ne kadar kazanıyor

Ayrıca bir kozmonot, uzaya ne kadar fazla giderse maaşı da o kadar artıyor. Eğitmenler ve kozmonotlar, her uçuş için ek ücret alıyorlar. Bir uçuş için maaşlarının %55’i kadar, iki uçuş için maaşlarının %75’i kadar, üç ve daha fazlası için ise maaşlarının %75’i kadar ekleme yapılabiliyor. Bunun yanında 2 ile 5 yıl arasında görev yapanlara %10, 5 ile 10 yıl arasında görev yapanlara %15, 10 ile 15 yıl arasında görev yapanlara %20, 20 ile 25 yıl arasında görev yapanlara %30 ve 25 yıl ve üzeri görev yapanlara %40 ek ücret veriliyor. Kozmonot adayları, her ay maaşlarının %15’i kadar ek ücret alabilirken yeryüzündeki uzmanlar maaşlarının %25’i kadar ek ücret alabiliyor.

Günümüzde uzaya çıkma hayallerini gerçekleştiren 25 kozmonot bulunuyor. Bunlardan ikisi Aleksandr Skvortsov ve Aleksey Ovçi, şuanda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevlerini yapmaktalar. Kurumda 8 aday da kozmonot olmak için eğitim alıyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında Kozmonot Eğitim Merkezi Başkan Danışmanı Sergey Zalitan, aynı gazeteye konuşmuştu. Zalitan, kozmonotların aylık ortalama 170.000 ruble (yaklaşık 14.000 TL) kazandığını söylemişti. Aynı zamanda yeni başlayan bir kozmonotun 110.000 ruble (yaklaşık 9.300 TL) aldığını ve 2-3 yıl uçuş süresine sahip bir kozmonotun maaşının 300.000 rubleye (yaklaşık 25.200 TL) dayandığını söylemişti.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/rusya/201908091039891058-rus-kozmonotlar-ne-kadar-para-kazaniyor/
42
25
6
5
4
Emoji İle Tepki Ver
42
25
6
5
4