Sanılanın Aksine Cep Telefonları Kanser veya Kısırlık Sorunu Yaratmıyor!

35
12
11
7
2
Şimdilerde elimizden düşürmediğimiz cep telefonları, çıktığı ilk günden itibaren sağlığa zararlı olarak bilindi. Ancak yapılan yeni bir çalışmada, bu düşüncenin gerçeği yansıtmadığına karar verildi.

Cep telefonları çıktığı ilk günden bu yana taşıdığı sağlık riski ile gündeme geliyor. Aslına bakacak olursanız, bu asla eskimeyecek olan bir varsayımdır. Ancak şimdilerde yapılan ve Observer gazetesinde yayınlanan bir iddia, cep telefonlarının bu kadar da korkunç etkilere sahip olmadığını gözler önüne seriyor.

Beyin kanserine neden olma ve erkeklerde kısırlık durumunu yaratma gibi sebeplerle suçlanan cep telefonları, elbette ki iletişimi sağlamak için radyasyon yayarlar. Fakat telefonlar, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon olarak bilinen bir form kullanıyor. Bu ise elektronları atomlarından uzaklaştırarak iyonlara dönüştürmek için yeterli enerjinin taşınmadığı anlamına geliyor.

Her zamanki gibi ilk olarak farelerde test edilen radyasyon olayı, minik canlı deneklerde kansere neden oldu. Ancak bu deney sonucu, insanlar için benzer değildir. Çünkü deney farelerine bir insanın alabileceğinden çok daha fazla radyasyon yüklendi ve insanların cep telefonlarından bu denli radyasyon alması imkansızdır. Hal böyle olunca deney sonucu, insanlar için geçerlidir denilemez.

Bunlara ek olarak, her geçen gün teknolojinin biraz daha içerisine gidiyoruz ve evlerimiz daha çok elektronik cihaz ile doluyor. Yani eğer böyle bir kanser durumu söz konusu olsaydı, şimdiye birçok insan hayatını kaybetmiş veya hasar görmüş olurdu. Bu sebeple cep telefonu veya akıllı ev eşyalarının çıkarmış olduğu ufak radyasyondan korkmanıza gerek yoktur. Bu bilgiler, belirli standartlar doğrultusunda geliştirilen orijinal telefonlarda geçerlidir. Yan sanayi telefonlarda bu radyasyon oranları çok daha yukarılara çıktığından ciddi zararlara yol açabilir.

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2174540-no-mobile-phones-still-wont-give-you-brain-cancer/
35
12
11
7
2
Emoji İle Tepki Ver
35
12
11
7
2