Satürn'ün Geçirdiği Değişimi Gösteren NASA Fotoğrafı

40
13
2
1
1
NASA, her sene Satürn'ün fotoğrafını çekiyor. Gezegeni ve gezegende olup bitenleri bu şekilde daha iyi anlayan kurum, böylece yeni keşifler için elde ettiği deneyimi artırıyor. Satürn'ün 2019 yılı için çekilen fotoğrafı ise, geçen sene orada olup şimdi olmayan fırtınaları gözler önüne seriyor.

Satürn, fotoğrafının çekilmesi o kadar güzel bir gezegen ki, gökbilimciler halkalı gezegen Dünya'ya en yakın halindeyken onun fotoğrafını çekmek için Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanmaya dayanamıyorlar. Bununla birlikte, NASA'nın çektiği fotoğraflar sadece güzellik amacı da taşımıyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nin Satürn Dünya'ya en yakınken çektiği fotoğraflarda, halkalı gezegenin çalkantılı ve dinamik bir atmosfere sahip olduğu açıkça görülüyor.

Her sene çekilen fotoğraflar, değişiklikleri gözler önüne seriyor

satürn 2019

(Satürn, Eylül 2019)

Hubble, her sene Satürn'ün fotoğrafını çekiyor. Bu sene çekilen fotoğrafta ise, geçen sene orada bulunan kuzey kutup bölgesindeki fırtına tamamen kaybolmuş. Satürn'e göre küçük sayılabilecek fırtınalar ise buna benzer şekilde hızlı oluşup hızlı ortadan yok olabiliyorlar. Gezegenin bantlı yapısı ise renkteki değişiklikleri ortaya koyuyor

satürn 2018

(Satürn, Temmuz 2018)

Ancak son görsel, değişmemiş birçok şeyi gösteriyor. NASA'nın 'hexagon' (altıgen) adını verdiği gizemli altı yüzlü desen, gezegenin kuzey kutbu tarafında halen yerini koruyor. Yüksek hızlı bir jet akımının neden olduğu altıgen, ilk kez 1981 yılında, Voyager 1 aracı tarafından keşfedilmişti.

Satürn'ün imzası haline gelen halkalar ise her zamanki büyüleyici görüntüsüyle yine orada duruyor. Görüntü, halkaların Dünya'ya doğru eğrildiğini ortaya koyarken bu da bizlere parlak ve buzlu muhteşem yapıya daha net bakmamızı sağlıyor.

Hubble, sayısız halkayı çözümlüyor:

Hubble Teleskobu

Bu görüntü dünya atmosferinden çekilmiş olmasına karşın, daha önce gezegeni ziyaret eden uzay aracının çektiği fotoğraftan bile görülmemiş bir netliğe sahip. Astronomlar, gezegenin değişen hava düzenlerini görmek ve meydana gelen diğer değişiklikleri tanımlamak için gezegeni yıllık olarak izlemeye devam edecekler. Bu yıllık fotoğraflama ise, Dış Gezegenler Atmosferleri Mirası (Outer Planets Atmospheres Legacy - OPAL) projesinin bir parçası.

NASA'nın konu hakkında yayınladığı iki videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Kaynak : https://phys.org/news/2019-09-saturn-hubble-latest-portrait.html
40
13
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
40
13
2
1
1