Satürn’de Kafa Karıştıran Değişim: Altıgen Kuşak Renk Değiştirdi

1
1
0
0
0
Gezegenin kuzey kutbundaki değişim, Cassini Uzay Aracı tarafından keşfedildi. Bilim insanları, bu değişikliğin sebebini araştırmaya devam ediyor.

Satürn’ün kuzey kutbunda yakın zamanda büyük bir değişim gözlemlendi. NASA’nın Cassini isimli gözlem aracı, yakın zamanda Satürn’ün fotoğraflarını çekti. Bu fotoğraflarda ortaya çıkan bir detay ise bilim insanlarının zihninin kurcalanmasına sebep oldu.

Bilindiği üzere Satürn’deki kuzey kutup bölgesinde, altıgen şeklinde bir fırtına var. Fakat bu fırtına, Dünya’dakilerden biraz farklı. Bizim gezegenimizdeki fırtınalar yaklaşık bir hafta sürerken, Satürn’ündeki bu fırtına yaklaşık 29 dünya yılıdır devam etmekte. 

30 yıl önce keşfedilen altıgen fırtına, 32.000 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Gezegenin atmosferinde ise 100 kilometre kadar bir yükseklik aralığında etkili. Hava kütlesinde esen rüzgarlar, saatte 321 kilometreyi buluyor.

2012 yılına dek altın renkli olan bu altıgen kütlenin, 2016’da çekilen fotoğraflarda mavileşmeye başladığı gözlemlendi. Henüz bilim insanları duruma tam bir açıklama getirmiş değil. NASA’nın son açıklamalarına göre mevsimsel sıcaklık değişimlerinin rüzgarlar üzerindeki etkisi, kutupları da etkilemiş olabilir. Yakın gelecekte bu konuda daha fazla bilgiye ulaşacağız gibi görünüyor.

Kaynak : http://www.sciencealert.com/saturn-s-mysterious-hexagon-has-changed-from-blue-to-gold-and-no-one-knows-why
1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0