TikTok, Avrupa’da Açacağı İlk Veri Merkezini Duyurdu

31
5
4
2
0
TikTok, güvenlik sorunlarının yaşandığıyla ilgili iddiaları asılsız kılmak için veri merkezlerini Çin dışına taşımaya başladı. Şirket, 2022’de hizmete girecek Avrupa veri merkezi için 420 milyon Euro’luk dev yatırım yapmayı planlıyor.

ABD ile Çin arasında devam eden ekonomik savaşın ortasında kalan sosyal medya platformu TikTok, Amerika kıtasında sıkıntılar yaşamaya devam ederken odağını Avrupa’ya kaydırmaya başladı. Avrupa ülkelerinden de benzer tepkilerle karşılaşmak istemeyen TikTok’un sahibi ByteDance, bu noktada Avrupa’daki ilk veri merkezini kuracağını duyurdu. 

AB’de bir TikTok veri merkezinin duyurulması, geçen ay Avrupa’nın üst mahkemesinin uluslararası veri aktarımıyla ilgili gündeme gelen verilerin işlemesi hakkındaki kararın ardından geldi.

TikTok’un veri merkezi İrlanda’ya kurulacak

TikTok, Avrupa’daki ilk veri merkezini, İrlanda’da kuracak. 420 milyon Euro gibi önemli sayılabilecek bir yatırımla kurulacak veri merkezi, Avrupalı kullanıcıların verilerinin tamamını bünyesinde barındıracak. Şirketin kuracağı veri merkezinin 2022’nin başlarında hizmete başlaması bekleniyor.

TikTok’un global CSO’su Roland Clouter tarafından yazılan bir blog gönderisinde duyurulan yeni veri merkezi, İrlanda’da yüzlerce kişiye iş olanağı sağlayacak ve TikTok’un kullanıcı verilerini koruması adına önemli bir nokta olacak. 

Sunucuların hızı da artacak

TikTok’un açacağı yeni veri merkeziyle birlikte Avrupa’daki ülkelerin TikTok’ta daha hızlı indirme ve yükleme sürelerine sahip olacağı da açıklandı. Bu sayede kullanıcı deneyimini de artırmayı planlayan ByteDance, ABD’dekine benzer bir süreci Avrupa’da yaşamak istemiyor. Avrupa, ABD’den sonra en büyük pazarlardan biri olarak kabul ediliyor, bu sebeple de şirketler yatırımlarını Avrupa ülkelerine yapmaktan çekinmiyorlar. 

TikTok’un ABD operasyonlarının Microsoft’a geçmesi isteniyor

ABD Başkanı Donald Trump, bir süredir güvenlik açıkları ve Çin hükümetine bilgi sızdırdığı gerekçesiyle suçladığı TikTok’un ABD operasyonlarının Microsoft’a geçmesini istiyor. ByteDance ve Microsoft, şu anda görüşme halinde olsalar da kısa süre önce Çin’den böyle bir şeye izin vermeyecekleri yönüne açıklama gelmişti. ABD Başkanı Trump, göreve başladığından beri Çinli teknoloji firmaları ile sürekli kavga halinde. Huawei, ZTE gibi akıllı telefon üreticilerine de sık sık yaptırım getiren Trump, Çinli şirketlerle işbirliği yapan ülkeleri de alenen tehdit ederek, bu şirketleri global pazarda yalnız bırakmaya çalışıyor. 

TikTok, şu anda uluslararası ticarette zarar etmemek için önemli adımlar atıyor. ABD tarafından sürekli dile getirilen güvenlik endişelerini tamamen ortadan kaldırmak için adımlar atan şirket, bu süreçte Trump’la olumlu ilişkiler kurmaya çalışarak önemli tavizler veriyor. Bu tavizler arasında ABD’de 10.000 kişiye iş imkanı sunmak ve ABD kullanıcı verilerinin ABD’de kalması gibi önemli maddeler yer alıyor.

TikTok’un Avrupa’da açacağı yeni veri merkezinin hangi ülkeleri kapsayacağı şu an için bilinmiyor. Muhtemelen Türkiye’nin verileri de İrlanda’daki veri merkezinde yer alacak.

Kaynak : https://techcrunch.com/2020/08/06/tiktok-announces-first-data-center-in-europe/
31
5
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
31
5
4
2
0