İnterneti Kasıp Kavuran 'Town of Salem' Nedir, Nasıl Oynanır?

64
7
7
7
5
RPG (RolePlay Game) oyunlara giriş yapmak isteyenlerin ilk duraklarından biri olan Town of Salem, biraz karışık bir oyun. Ancak karışık olduğu kadar oynaması da çok zevkli. Peki, hiç bilmeyenler için: Town of Salem tam olarak nedir ve nasıl oynanır?

Town of Salem, Türkiye’de hatırı sayılır bir kitleye sahip. Buna rağmen oyun hakkında fazla fikri olmayan birçok insan var. Oyundaki amaç, taktikler, kısaltmalar, roller ve oyun bilgisine dair bilmek istediğiniz her şeyin detaylı bir açıklamasını aşağıdan bulabilirsiniz. Sizi temin ederiz ki bu rehbere göz attıktan sonra Town of Salem’de kazanma oranınız artacak. (Bu rehberde genel bir oyun açıklaması yapacağız. İlerleyen zamanlarda ise her kategoriye ait rollerin nasıl oynandığını detaylı bir şekilde açıklayacağız.)

Town of Salem nedir?

town of salem

Town of Salem, Town, Mafia ve Neutral’lerden oluşan 3 farklı grubun yer aldığı 15 kişilik çevrimiçi bir rol yapma oyunu. Oyun gece-gündüz döngüsü üzerine kurulu; geceleri size oyunun başında rastgele seçilen rolün yeteneğini kullanabiliyor. Gündüzleri de taraf olduğunuz grubu savunacak şekilde kötü olduğunu düşündüğünüz birini oy çoğunluğuyla astırmaya çalışıyorsunuz. Oyundaki genel amacınız, mensup olduğunuz grupla son hayatta kalan(lar) olmak.

Oyundaki gruplar:

Town:

Town, oyunun başında çoğunluğa sahip gruptur zira 9 kişiden oluşur. Bu sebeple iyi bir takım çalışmasıyla ve çoğunluğu kaybetmediği sürece Town yenilmezdir diyebiliriz. Town rolleri sırasıyla Jailor, Town Investigate x2 (Araştırmacılar), Town Protective (Koruyucular), Town Killing (Town adına öldürenler), Town Support (Town’a yukarıdaki yeteneklerin dışında yardım edenler) ve Random Town x3 (Yukarıdaki rollerden karışık olarak seçilmiş üç adet rol).

Mafia:

Mafia rolleri, oynaması zor olan rollerden biridir zira hem çoğunluğa sahip olmuyor hem de Town’un araştırmacı rollerine direkt olarak yakalanabiliyorsunuz. Bu yüzden akıllı oynamanız ve oyunu kazanmayı gerçekten hak etmeniz gerekiyor. Mafia ekibi, geceleri kendi aralarında konuşabiliyorlar. Mafia rolleri sırasıyla: Godfather (Mafya lideri), Mafioso (Godfather’ın sağ kolu), Random Mafia x2 (Mafia’ya gelebilecek rastgele rollerden daha sonra bahsedeceğiz.)

Neutral:

Neutral roller, bahsettiğimiz diğer iki rol türünden daha zordur çünkü adı üstünde ‘Nötr’, istisnalar dışında hiçbir ekibe mensup değilsiniz. Neutral roller ‘Neutral Evil’ ve ‘Neutral Killing’ olarak ikiye ayrılıyor. Her oyunda en az bir Neutral Evil ve bir Neutral Killing bulunuyor.

Town of Salem terminolojisi: Hangi terim ne anlama geliyor?

Oyunun gün safhası içerisinde diğer insanlarla konuşurken kullanılan bazı terimler bulunuyor, bunlara bir göz atalım:

Rolecall:

Rolecall, oyunda canlı kalanların rollerini belirtmesi anlamına geliyor. Birisi sohbete ‘rolecall’ yazdığı zaman herkes bir rol belirtmeli aksi takdirde belirtmeyenle şüpheli durumuna düşer ve oylamayla asılır. Bu yüzden de oyunun ilk günlerinde fazla kullanılmaz.

Claim:

Claim, bir rol sahiplenmek anlamına geliyor. Türkçe sunucuda ‘Ben spy claimliyorum’ cümlesini fazla duyamazsınız ancak İngilizce sunucuda işinize yarayacaktır. Genellikle bu terim ‘what is Webtekno’s claim?’ (Webtekno’nun rolü ne?) kalıbında kullanılır.

CC (Counter Claim):

CC, birisi bir rol claimlediği zaman ‘ona karşı ben de aynı rolü claimliyorum’ anlamına gelir. Mesela birisi Town Killing rolü claimlediği zaman ‘I cc TK’ deyip sizin de aynı tarz bir role sahip olduğunuzu belirtiyorsunuz. Bu terim, oyundaki Random Town’dan (rastgele) gelen rolleri anlamak için kullanılır. Bazen çok fazla aynı rolü claimleyen olursa, onaylamak için birisi suçsuz olsa bile asılabilir. Bu da diğer kişinin aslında masum değil suçlu olduğunu ortaya çıkarır.

Will:

Will, oyun boyunca rolünüzün yeteneğini gece kimin üzerinde kullandığınızı yazdığınız bir kağıttır ve öldüğünüzde tüm oyunculara gösterilir. Will tutmak, daha doğrusu düzgün will tutmak çok önemlidir zira oyunun tüm kaderini değiştirebilirsiniz. Eğer Town rolündeyseniz will konusunda endişelenmenize fazla gerek yok. Ancak Mafia veya Neutral rolseniz, Town mensuplarını inandıracak mantıklı bir will yazmak gerçekten zor olabiliyor. Birisi sizden will istediğinde atmazsanız veya inandırıcı bir will’iniz olmazsa kolayca asılabilirsiniz. Bu nedenle will hayat kurtarır.

RB (Roleblock):

Roleblock, birazdan bahsedeceğimiz ‘Escort’ veya ‘Consort’ rollerinin işi. Bu roller gece sizi ziyaret ettiğinde yeteneğinizi kullanamıyorsunuz. Gün içerisinde de isterseniz duruma göre bunu ‘I was rb’d (roleblocked)’ şeklinde veya ‘roleblocklandım’ şeklinde belirtebilirsiniz.

Whisper:

Oyunda istediğiniz kişiye başka kimse (Blackmailer hariç) okuyamayacak şekilde fısıldayabiliyorsunuz. Fısıldamak için sohbete /w (fısıldamak istediğiniz kişi) boşluk (mesaj) şeklinde yazmanız gerekiyor.

Uzun bir serüven olacak Town of Salem rehberi haberlerinin ilkini burada sonlandırıyoruz. Bundan sonraki haberimizde Town rollerini açıklayacağız, onun ardından ise Mafia ve Neutral rolleri gelecek. O zamana kadar bizi takipte kalmayı unutmayın :)

64
7
7
7
5
Emoji İle Tepki Ver
64
7
7
7
5