22
14
9
3
2

Uzun zamandır internetin birçok kişi tarafından bilinmeyen noktaları hakkında pek çok şey duyuyoruz. Hatta artık hepimizin görmüş olduğu bir grafiğe göre her gün kullandığımız internet, internet dünyasının yalnızca küçük bir kısmını kapsarken deep web ve dark web, buzdağının görünmeyen kısmı gibi internetin çok büyük bir kısmını kapsıyor.

İşte biz de Webtekno olarak hazırladığımız videomuzda internetin bilinmeyen o noktaları hakkında konuşmak üzere bir misafire yer verdik. Siber Güvenlik Uzmanı Seyfullah Kılıç, deep web ve dark web hakkında kendisine yönelttiğimiz soruları en net şekilde cevapladı.

Deep web ve dark web arasındaki farklar:

Deep web ve dark web arasındaki farklar

Röportajımız, birçok kişinin merak ettiği ‘deep web ve dark web arasındaki farklarla' başladı. Seyfullah Kılıç'ın verdiği cevaba göre deep webde bulunan siteler, arama motorları tarafından indekslenemiyor. Öte yandan dark webe girmek isteyen bir kişi, normal tarayıcıları kullanarak bu sitelere erişim sağlayamıyor.

Seyfullah Kılıç, internette uzun süredir gördüğümüz buzdağı grafiğinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı sorusuna ‘bildiğimiz internetin %96 ya da %99’luk kısmının deep webden oluştuğunun düşünüldüğünü’ söyledi. Kılıç, bununla birlikte internetin bu kısmında ödeme yöntemi olarak genelde kripto paraların kullanıldığını ancak deep webde bile hiç kimsenin tamamen anonim olamayacağını ve takip edilebileceğini de ekledi.

Her anlamda anonim olmanın ve anonim kalmanın önemli olduğu internetin bu kısımlarındaysa ödeme yöntemi olarak genelde Bitcoin gibi kripto para birimleri kullanılıyor. Tabii bu noktada Seyfullah Kılıç, internetin hiçbir zaman tamamen anonim olmayacağının ve bu tür işlemlerin de takibinin yapılabileceğinin hatırlatmasını yapıyor.

deep web dark web

Sorularımıza cevap vermeye devam eden Seyfullah Kılıç, deep web ve dark webdeki katmanların gerçekten de var olduğunu, hatta bu katmanların ötesinde yalnızca belli araçlara sahip olanların girebileceği katmanlar olduğunu da açıkladı. Kılıç, ayrıca katmanların oyunlarda olduğu gibi bir ödül sistemine de sahip olduğunu ekledi.

Tüm bu sorularımıza ve daha fazla merak edilen soruya cevap veren Seyfullah Kılıç, bu tür platformları merak eden gençlere de bazı tavsiyelerde bulundu. Seyfullah Kılıç; bu teknolojileri öğrenmeyi, geliştirmeyi ve bunların üzerine iyi şeyler yapmayı önerdi. Seyfullah Kılıç’ın siber güvenlik şirketine bu bağlantıdan, YouTube kanalımızaysa buradan ulaşabilirsiniz.

22
14
9
3
2
Emoji İle Tepki Ver
22
14
9
3
2