Türkiye’de Dünya Standartlarının Üstünde Yüksek Kaliteli Petrol Rezervi Keşfedildi

270
51
20
12
11
Türkiye, Diyarbakır’ın Mermer-1 isimli sahasında yüksek kaliteli petrol rezervi keşfettiğini açıkladı. Petrol, yerin 3500 metre altında bir kayanın içerisinde bulundu.

Son yıllarda pek çok ülke yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye başlasa da dünyanın hala birincil enerji kaynağı petrol olarak kabul ediliyor. Siyah altın olarak kabul edilen bu enerji kaynağı, genel olarak Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde çıkarılıyor. Ülkemizin daha çok dışarıdan satın almak zorunda kaldığı petrol, ülke ekonomisine de çok ciddi oranda zarar veriyor. Bu sebeple son yıllarda ülkemizde kendi petrolümüzü çıkarmak için çalışmalar yapılmaya başlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, basın mensupları ile yaptığı bir toplantıda Diyarbakır’da Mermer-1 isimli sahada petrol keşfettiklerini açıkladı. Yerin 3500 metre altında keşfedilen petrolün, hidrolik çatlatma yöntemi ile keşfedildiği açıklandı.

Kayaların arasında kalmış petrol ve doğalgazı çıkarmak için kullanılan bu yöntemle, açılan kuyudan günde 200 varil civarında bir üretimin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Keşfedilen petrol rezervinin etrafında aynı yöntemle 50 kuyu daha açmayı planladıklarını söyleyen Dönmez, toplamda 5,26 milyon varillik bir rezerv olduğunu açıkladı.

Açma maliyetinin yüksek olması gibi nedenlerden dolayı teknolojik altyapısı yetersiz olan ülkelerde kullanılamayan hidrolik çatlatma yöntemi, petrol rezervleri bulunsa da çıkarması zor olan ülkemiz için daha sık kullanılmaya başlayabilir. Bulunan petrolün, dünya genelinde kabul edilen petrol kalitesinden daha yüksek olması, bu kuyuların açılmasının başlıca sebeplerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kuyunun Maliyeti 5 ila 7 Milyon Dolar

Günde 200 varil kadar petrol çıkartabilen tek bir kuyunun maliyetinin 5-7 milyon dolar arasında olduğu açıklandı. Bu çalışmalar dışında denizlerde de araştırmalarına devam eden Türkiye, şu sıralar petrol çıkartmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

Kaynak : https://www.haberturk.com/bakan-donmez-duyurdu-turkiye-de-ilk-kez-bu-yontemle-petrol-kesfi-yapildi-2410261-ekonomi
270
51
20
12
11
Emoji İle Tepki Ver
270
51
20
12
11