Türkiye’nin İlk Yapay Zeka Bölümü Açıldı (30 Öğrenci Alınacak)

68
11
4
3
1
Hacettepe Üniversitesi’nde kurulan ve ülkemizde bir ilk olan yapay zeka bölümünde bu yıl 30 kişilik kontenjan açıldı. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Hiçbir mezunumuzun iş bulmakla ilgili bir kaygısı olmayacak. Çünkü zaten ihtiyaç var” açıklamasını yaptı.

Son yıllarda öne çıkan teknolojilerden biri de yapay zeka. Bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla, Hacettepe Üniversitesi bünyesinde yapay zeka mühendisliği bölümü açıldı. Bölüme bu yıl 30 kişi alınacak. Yerleştirme, YKS puanlarına göre yapılacak. 

Bölümün açılışıyla ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Haluk Özen, Yapay Zeka Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Akçapınar Sezer ve öğretim üyesi Doç. Dr. Erkut Erdem sorulara cevap verdi. 

yapay zeka

Sözlerine, ilk bilgisayar mühendisliği bölümünün ODTÜ ile birlikte Hacettepe Üniversitesi’nde açıldığını belirterek sözlerine başlayan Özen, “Hiçbir mezunumuzun iş bulmakla ilgili bir kaygısı olmayacak. Çünkü zaten bu alanda ihtiyaç var. Daha bölüm açılmadan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Kotil , ‘Çok önemli bir adım. Direkt olarak burs veriyorum’ dedi. TUSAŞ’ın 3. ve 4. sınıftan itibaren başarılı öğrencilere şu an için ayda 600 TL burs verdiği bir staj programı var. Bu program ilk kez yapay zekâ bölümüyle birinci sınıftan itibaren uygulanmış olacak. Puan sıralamasına göre ilk 15 öğrencimiz bu burstan yararlanabilecek.” dedi. Yani öğrenciler, daha ilk yıldan Tusaş’tan burs almaya başlayacak.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Akçapınar Sezer, bölümde 23 öğretim üyesinin ders vereceğini, derslere başka bölümlerden de öğretim üyelerinin girebileceğini söyledi. Akçapınar Sezer, “Amacımız yapay zeka alanında kamunun ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücünü sağlamak. Özellikle savunmada gelecek yıllarda yapay zekânın önemi daha da artacak. Bugün S-400’ü, F-35’i konuşuyoruz. Her ikisi de yapay zeka ürünü. Savunmanın yanında sağlık, görüntüleme teknolojileri, oyun animasyon, kısaca veri sakladığınız ve biriktirdiğiniz her yer, yapay zekânın alanına giriyor.” ifadelerini kullandı. 

tusaş

Doç. Dr. Erkut Erdem, “Verinin olduğu her yerde çözülmesi gereken bir sorun mevcut. Günümüzde veri miktarı çok hızlı artıyor. YouTube’a saniyede 300 saat video yükleniyor. Bu verinin anlamlandırılması çok önemli. Bunu anlamlandırabilecek bir insan gücü var mı, yok. Yapay Zekâ Mühendisliği bölümünün tüm temel bilimlere dokunan bir program olmasını hedefliyoruz” diyerek veri bilimi ile ilgili eğitimlerin önemine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Haluk Özen son olarak, “İlk defa yapay zekayı Tıp Fakültesi müfredatının içine koyacağız. Tıp öğrencisi, yapay zeka nedir, kendi mesleğinde nerelerde kullanılır bunları öğrenecek. Tıpta lisansüstü programlarda da bunu uygulayacağız. Yapay zeka, geleceğin teknolojisi. Savunma, sağlık, oyun, yani verinin işlendiği her alanda karşımıza çıkacak. Buradan mezun edeceğimiz mühendislerle büyük bir ihtiyacı gidereceğiz”  açıklamasını yaptı.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/bilim/201907191039706118-turkiyenin-ilk-yapay-zeka-bolumu-bu-yil-30-ogrenci-alacak-mezunlarimizin-is-bulmakla-ilgili-bir/
68
11
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
68
11
4
3
1