Uzaylılar Bizi Nasıl Bulabilir (ya da Bulamaz?)

0
0
0
0
0
Gerçekten var olup olmadıklarını bilmiyoruz ama varsa dünya dışı yaşam formlarıyla iletişime geçmek için yıllardır uğraşıyoruz. Peki ya uzaylıların bizi bulması hangi ihtimallere bağlı?

Gezegenimiz dışında bir yaşam ya da daha da ilerisi, bir medeniye olup olmadığı hakkında emin değiliz. Olduğu yönündeki inanışlar için en iyimser açıklama “bu kadar büyük bir evrende yalnızca biz olduğumuzu düşünmek bencilliktir”den öteye gitmiyor. Olmadığı yönündeki inanışlar için de “görmüyorsak yoklardır” demek yeterli. Yetkili kuruluşlar, hükümetler, uzay daireleri şu ana kadar gezegenimiz dışındaki bir medeniyeti reddetse de birçok bilim insanı ve araştırmacı bunun aksini düşünüyor ya da inanıyor. 

Bu kişilerden biri de ABD’li astronım ve fizikçi Frank Drake… 1930 doğumlu araştırmacı daha 1960’lı yıllarda aklını uzaylılar ile iletişme geçme çabasıyla bozdu ve bu uğurda araştırmalara başladı. İlk kez dünya dışı medeniyetler ile iletişim kurma yönünde kurumsal çalışmalara başlayan isim, kendi adını taşıyan "Drake Denklemi" adlı yöntemi geliştirdi. Bu yönteme göre sadece Samanyolu Galaksisi’nde en az 10 bin zeki uygarlık olması gerektiğini bulan araştırmacı, bu medeniyetlerin de tıpkı bizler gibi  evrende başka medeniyetler olup olmadığını araştırdığını ve bu nedenle uzaya sinyaller gönderebileceğini iddia ediyor.  Hesaplamanın sonucunda ise yıldız ve gezegenlerin sayısının çok fazla olması etkili. Değişkenler ne kadar küçük tutulursa tutulsun, yani ihtimaller ne kadar az olursa olsun 10 bin zeki uygarlık her halükarda geriye kalıyor.

Bu düşünceyle harekete geçen Frank Drake, uzaya başka medeniyetler tarafından gönderilen sinyalleri bulmak için SETI’yı kuruyor. SETI Enstitüsü (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması Enstitüsü) yıllardır dünya dışındaki medeniyetlerden gelecek sinyaller için gökyüzünü tarıyor. 1985 yılından beri yapılan çalışmalarda henüz bir sinyal elde edilebilmiş değil ancak bilim insanları ve araştırmacılar bu sürenin oldukça kısa olduğu konusunda hem fikir. Yani SETI’nin daha fazla araştırma yapması gerekiyor. 2011 yılında kaynak yetersizliğinden kesintiye uğrayan proje günümüzde tekrar devam etmeye başladı.

Yazımızın başlığındaki sorunun bir yanıtını aslında SETI projesiyle ilişkilendirmek mümkün. “Uzaylılar bizi nasıl bulabilir? ya da tam tersi… Aslında SETI gibi bir projenin varlığı uzaylıların, daha doğrusu dünya dışı medeniyetlerin işini kolaylaştırıyor. En azından biz insanlık olarak yıllardır onlardan gelecek bir sinyali bekliyoruz. Bize radyo sinyali göndererek ulaşabilirler ancak bu kağıt üstünde basit görünse de pratikte engeller çok fazla. SETI sinyalleri tarıyor ancak medeniyetler arası mesafeler tahminlerimizin çok çok ötesinde olabilir. Uzaklık engeline başka teknik engeller de eklenince belki isteseler de uzaylıların bizlere ulaşması henüz mümkün olmadı.  Bir diğer seçenek ise şehir ışıkları… Tabii ki gelişmiş şehirlerin, bölgelerin ışıkları uzaydan görünebilecek mesafede ancak belli bir noktaya kadar. Bu senaryoda ışık kaynağının türüne odaklanmak etkili olabilir. Uzaylılar yapay ışık kaynaklarını tarayarak da bize ulaşmaları mümkün. Tabii ki tüm bunlar için en az bizim kadar gelişmiş, hatta daha gelişmiş bir dünya dışı formun var olması şart…

İsterseniz bu ayrıntılı konu ile ilgili araştırmalar yapmak için SETI’nin sitesine buradan, Drake Denklemi’ne buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, internet üzerinde bu anahtar kelimeler ile arama yapmanız halinde fazlasıyla sonuç bulabilirsiniz.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0