Yapay Zekaya Göre 2018 Dünya Kupası'nın Şampiyonu Şimdiden Belli Oldu!

106
22
11
10
7
Hatırlayacak olursanız, daha önce 2010 Dünya Kupası’nda Kahin Paul isimli bir ahtapot, dünya kupası sonuçlarını önüne konulan ülke bayrakları arasından tercih yaparak sonuçları doğru şekilde bilmişti. Ardından görevini Achilles isimli bir kediye devreden Paul, hayata gözlerini yumdu. Bu sene yine tahminleriyle bizleri şaşırtacak başka bir aktörümüz daha var. Ancak o bir canlı, hayvan ya da bitki değil. Tahmin edebileceğiniz üzere, o San Francisco merkezli bir teknoloji firmasının yazılımı.

Unanimous A.I. isimli yapay zeka, ilk olarak 32 takımlı bir erkekler futbol turnuvasının sonucunu tahmin etmekte kullanıldı. Yapay zeka, bundan önce ise bir Super Bowl turnuvasının sonuçlarını kesin bir şekilde doğru bilmişti. Şirketin CEO’su ve kurucusu olan Louis Rosenberg, yaptığı açıklamada “Bu tahminler, insan bilgilerinin ve yapay zeka algoritmasının benzersiz bir kombinasyonunun kullanılmasıyla elde edebilir. Bu verilerin bir araya gelmesi insandan daha akıllı bir sistemin doğuşunu ve makinelerin kendi başlarına yaşayabilmelerini sağlar. Bir grup insanın Unanimous algoritmasını internet üzerinden bir araya getirerek sistematik şekilde ve kişisel bilgeliklerin, tecrübelerin, içgüdünün ve sezgilerin harmanlanmış bir bileşimi ile tahmin yürüttüğünü hayal edin” sözleriyle açıkladı.

Geleneksel Unonimous sistemleri, arı sürüsü, balık sürüleri ya da kuş sürüleri gibi doğada ki sürülerin dikkat çekici hareketleri üzerine tasarlanmış bir sistem. Bu tip sürülerin aynı fikirler ile aynı yöne hareket etmelerinin yanı sıra, sürü içerisinde farklı şekilde hareket etmek isteyen yapıların da düşüncelerini inceliyor. Unonimous, sürü ile aynı fikirde olmayan birimlerin Dünya Kupası’ndaki her kesinlik ve olasılık temelli sonuçlarına odaklanmak için karmaşık soruları ve prensipleri baz alıyor.

Rosenberg’in diğer açıklamalarına göre yapay zeka bazı konularda verilere sahipken, herhangi bir eğitim almadan çok kesin ve hızlı tahminlere varabiliyor. Çünkü insanlarda bulunan bilgelik, sezgisel davranış ve anlayışların bir kopyasına sahip olan yazılım, algoritmalar aracılığı ile on binlerce sanal insan üreterek onların bilinçlerinin hangi yönde yoğunluk göstereceğini analiz ediyor. Unanimous A.I. veri modelleri oluşturmak için Birleşik Krallık’da Colossous isimli bir spor şirketiyle de ortaklık kurdu. Elde ettiği verilerle yaklaşık 30 farklı grupla sporcuların düşünceleri arasında bağ kurarak bunları algoritma üzerinde birleştiren program, bu işlemi bir saatten biraz daha fazla sürede yaparak 2018 Dünya Kupası’nda ki her maçı tahmin etti.

Unanimous’un yaptığı tahmine bakılacak olursa, 2018 Dünya Kupası finalinde Almanya ile Brezilya karşı karşıya gelecek ve kupayı müzesine götüren takım Almanya olacak. Turnuvanın son dörde kalan diğer iki takımı ise İspanya ve Fransa olacak. Bakalım bu gelişmiş yapay zekâ ne kadar haklı. Bekleyip göreceğiz.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/swarm-ai-predicts-fifa-world-cup/
106
22
11
10
7
Emoji İle Tepki Ver
106
22
11
10
7