Yapay Zeka ile "Eminem'in Sesi Kullanılarak" Yapılan Kedi Şarkısı, Telif Hakkı Nedeniyle Kaldırıldı (Şarkı Eminem'in mi Yapay Zekanın mı?)

11
2
1
0
0
Eminem'in sesi kullanılarak oluşturulan bir parodi şarkı, dünya devi müzik şirketi tarafından telif hakkı ihlali gerekçesiyle kaldırıldı.

Yapay zekâ teknolojileri son bir yılda büyük bir atılım gerçekleştirdi. ChatGPT, Midjourney, ElevenLabs ve Uberduck gibi yapay zekâ teknolojileri, sosyal medyayı ve içerik tüketimini de değiştirdi. Pek çok içerik üretici, yapay zekâ ile içerikler üretmeye başladı.

Bu içeriklerden birisi ise geçtiğimiz günlerde emsal sayılabilecek bir telif hakkı ihlali kararıyla karşılaştı. Kediler hakkında rap şarkısı yazdırıp Eminem’in sesiyle seslendiren “Dr Grandayy”, dünyanın en büyük müzik şirketi ve Eminem’in de bünyesinde olduğu Universal Music Group’tan içeriği kaldırma cezasından mustarip oldu.

Universal Music, yapay zekâ ile oluşturulan Eminem şarkısını kaldırdı:

universal music

“Universal Music Group, AI Eminem Cat Rap videoma telif hakkı ihtarı vermeye karar verdi. Genellikle bunun gibi videolarda hak edinirler ve bunlardan para kazanırlar, ancak AI Eminem'in bir nedenden ötürü kaldırılmasını gerçekten istiyorlarmış.”

Şarkıya şu anda erişemiyor olsak da YouTube’da halen izlerine rastlamak mümkün. Dr Grandayy’in hazırladığı rap şarkısının bir kesitini aşağıdaki videonun bir bölümünde görebilirsiniz (1.25 – 1.54):

Dr Grandayy, yukarıda dinlediğimiz şarkının sözlerini ChatGPT’ye yazdırdı, Uberduck ile Eminem’in sesini sentezleyerek Eminem sesiyle bu sözleri okuttu.

Telif ihlali kararı ne anlama geliyor?

Yapay zekâ teknolojileri ve bu teknolojilerin kullanımı hakkında henüz dünyanın hiçbir ülkesinde kapsamlı bir yasa bulunmuyor. Kararlar, çoğunlukla mahkemelerin inisiyatifine kalıyor. Mahkemelerden çıkan kararların pek çoğu da bu nedenle emsal değeri taşıyabiliyor.

Universal Music’in böyle bir ihlal iddiasında haklı çıkması da ünlü seslerin kullanımının yasal sorunlara yol açabileceğine işaret ediyor.

Kaynak : https://interestingengineering.com/culture/catgpt-copyright-ai-generated-eminems
11
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
2
1
0
0